Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zaplatil předem za auto cizímu prodejci, který se stal nekontaktním

RAKOVNICKO – Buďte obezřetní při nákupech a neplaťte předem neověřeným prodejcům! 

Čím dál častěji se policisté setkávají s případy podvodného prodeje přes internetové obchody, bazary či sociální sítě. Buďte při nákupech obezřetní a nezasílejte peníze dopředu, aniž byste měli ověřené, že se jedná o důvěryhodný obchod či prodejce. Poškozeným, který se stal obětí podvodného jednání při nákupu přes internet, je 39letý muž. Přišel svou důvěřivostí o téměř 180 tisíc korun.

Rakovničtí policisté přijali oznámení od muže, který se stal obětí podvodného jednání při nákupu vozidla z ciziny. Devětatřicetiletý muž našel na internetovém portálu zabývající se prodejem automobilů vozidlo Volvo, o něhož projevil zájem. Následně komunikoval s prodejcem a dohodli se na částce 34 tisíc euro bez DPH. Prodávající ale ještě požadoval zálohu a v tomto případě se domluvili na částku 7140 euro (dle aktuálního kurzu v den oznámení), v přepočtu okolo 174 tisíc korun českých. Poškozený zálohu poslal a poté se prodávající stal nekontaktním a muž se nedočkal ani auta ani vrácení peněz.

Ve věci policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, za což pachateli v případě dopadení a odsouzení hrozí trest odnětím svobody na jeden rok až pět let.

Policie ČR apeluje na občany, aby nereagovali na podobné inzeráty s nabídkou rádoby výhodné koupě za jakékoliv zboží a rozhodně neposílali předem finanční prostředky neznámým lidem. Buďte při nákupu přes internet velice obezřetní a ověřte si na internetu spolehlivost a recenzi prodejce.

Několik rad při nákupu přes internet:

  • Zadejte údaje o společnosti nebo jméno prodávajícího do internetového vyhledávače. Díky tomu můžete zjistit, jaké zkušenosti s nimi mají jiní lidé.
  • Platbu předem provádějte jen tehdy, jde-li o skutečně důvěryhodného obchodníka. Jistě nedáte peníze na ulici neznámému člověku s příslibem, že vám v budoucnu dodá věc. Na internetu tak však řada uživatelů činí. Platbu předem provádějte jen tehdy, pokud jste si jisti, že jednáte s důvěryhodným dodavatelem.
  • Mezi obvyklé znaky podvodu patří špatná jazyková úprava, požadavek platby předem v hotovosti či převodem, další požadavky na platby pod smyšlenou záminkou (clo, pojištění, přibalení většího počtu kusů výrobku) a tak podobně. Pamatujte si, že pokud se nabídka zdá příliš výhodná, než aby byla skutečná, tak nejspíš skutečná není!
  • Lidé si obvykle nečtou obchodní a smluvní podmínky a mnohdy se ve smlouvách zavazují k věcem, které je pak mohou nemile překvapit. Nicméně prověřit si předem toho, komu mám poslat peníze, zabere na internetu jen několik minut a může to ušetřit spoustu starostí a zachránit spoustu peněz.
  • Pokud se však stanete obětí podvodu, obraťte se na policii.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
16. listopadu 2022

vytisknout  e-mailem