Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zaplatil, nic však neobdržel

NÁCHODSKO - Herní konzole, kterou svět neviděl. 

     Náchodští kriminalisté pátrají po totožnosti neznámého pachatele, který se dopustil podvodu prostřednictvím internetového portálu. Sem umístil nabídku na prodej herní konzole, kdy na inzerát reagoval jedeačtyřicetiletý muž. Ten kontaktoval prodejce a podle jeho instrukcí zaslal ze svého účtu na jeho bankovní účet částku 15 tisíc korun. Po zaplacení peněz zakoupené zboží dosud neobdržel, ani žádnou jinou protihodnotu, ani mu nebyly vráceny finanční prostředky. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod a případem se intenzivně zabývají.

Policisté znovu varují - pokud nakupujete přes internet, buďte obezřetní ! Anonymita nahrává podvodníkům, nikdy nevíte, kdo je na druhé straně monitoru. Vybírejte si prověřené obchody. Výhodně nižší cena proti normálu je podezřelá. Nikdy neplaťte celou částku předem!

Několik rad při nákupu přes internet:

  • Zadejte údaje o společnosti nebo jméno prodávajícího do internetového vyhledávače. Díky tomu můžete zjistit, jaké zkušenosti s nimi mají jiní lidé.
  • Platbu předem provádějte jen tehdy, jde-li o skutečně důvěryhodného obchodníka. Jistě nedáte peníze na ulici neznámému člověku s příslibem, že Vám v budoucnu dodá věc. Na internetu tak však řada uživatelů činí. Platbu předem provádějte jen tehdy, pokud jste si jisti, že jednáte s důvěryhodným dodavatelem.
  • Mezi obvyklé znaky podvodu patří špatná jazyková úprava, požadavek platby předem v hotovosti či převodem, další požadavky na platby pod smyšlenou záminkou (clo, pojištění, přibalení většího počtu kusů výrobku) a tak podobně. Pamatujte si, že pokud se nabídka zdá příliš výhodná, než aby byla skutečná, tak nejspíš skutečná není.
  • Pokud se však stanete obětí podvodu, obraťte se na policii.

por. Mgr. Lucie Konečná
3.5.2022, 10:00hod.

vytisknout  e-mailem