Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Zaplacené zboží muž neobdržel

ŽĎÁRSKO: Nakupování po internetu se nemusí vyplatit 

Policisté z obvodního oddělení v Novém Městě na Moravě prověřují případ internetového podvodu, kterého se neznámý pachatel dopustil koncem srpna. Poškozený muž nalezl na internetových stránkách inzerát, kde dosud neznámý pachatel nabízel k prodeji mobilní telefon, přičemž požadoval zaslání finančních prostředků předem prostřednictvím bankovního převodu. Po vzájemné komunikaci zaslal muž částku devět tisíc korun na číslo účtu, které mu uvedl prodávající. Telefon ani vrácenou finanční hotovost muž neobdržel a prodávající zcela přerušil veškerou komunikaci. Policisté vše zadokumentovali a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. Případ nadále prověřují. Za takový trestný čin pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Stále více osob využívá nabídek poskytovaného zboží prostřednictvím internetového nakupování. V tomto nakupování lze jistě najít i výhody. Zboží si můžete vybírat v pohodlí domova. Výrobky i jejich ceny si v klidu můžete porovnávat a nemusíte osobně navštěvovat jednotlivé obchody, což vede i k úspoře času. Vámi vybrané zboží je dodáno zásilkovou službou až do domu. Musíte však zároveň zvážit i možná rizika spojená s těmito transakcemi. Pokud za vybrané zboží zaplatíte předem na účet prodávajícího, vystavujete se riziku, že v některých případech neuvidíte ani výrobek ani peníze. Rovněž se nenechte zlákat nápadně výhodnými podmínkami nákupu, velmi nízkou cenou v porovnání s běžnou cenou v obchodech.

Rady pro bezpečnější nakupování po internetu                                       

- Nakupujte u prodejců, které znáte, pokud je neznáte, předem si o nich zjistěte potřebné informace.

- Před nákupem si přečtěte zásady o dodání zboží a smluvní podmínky.

- Seznamte se s reklamačním řádem.

- Od prodejce získejte i informace o podmínkách a nákladech při dodání zboží.

- Vyhledejte si telefonní číslo, e-mail prodejce, adresu.

- Uchovejte si záznam o internetových transakcích, včetně webových stránek prodejce (objednávka, potvrzení objednávky, kdy bude zboží dodáno apod.).

- Platbu předem provádějte pouze v případech, pokud máte jistotu, že se jedná skutečně o důvěryhodného obchodníka.

por. Mgr. Stanislava Miláčková, komisař

26. září 2017

vytisknout  e-mailem