Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zamykání dveří musí být samozřejmostí!

I v současné době se pražští policisté neustále setkávají s tím, že mnozí obyvatelé hlavního města své domovy nezabezpečují, podceňují bezpečnostní rizika a investice do bezpečnostních prvků se jim zdají naprosto zbytečná. 

 Mnohdy dokonce nezamykají hlavní dveře při odchodu z bytu s tím, že je stačí pouze přibouchnout. Otevírají tak přístupovou cestu pachatelům trestného činu krádeže vloupáním. Později argumentují tím, že opustili byt jen na pár okamžiků, nebo že se v bytě nacházely děti či jiný člen rodiny a nebylo proto zamykání dveří nutné. A následky? Pachatelé využívají této situace a často i za přítomnosti členů domácnosti se zmocní příručních zavazadel, dokladů, peněženek, drahých svrchníků či klíčů od vozidel, které bývají často odložené na chodbách bytů, za nedostatečně zabezpečenými dveřmi.  Jindy pachatelé využijí spánku poškozených, zabouchnutými dveřmi vniknou do bytu, nerušeně jím prochází, vybírají a později odnášejí cennosti. Majitelé škodu zjistí až při odchodu do práce, či v průběhu dne.
 
12. 12. 2010 v nočních hodinách vnikl do bytu v Kettnerově ulici dosud neznámý pachatel a odcizil majiteli notebook a mobilní telefon. Policisté nezjistili násilné vniknutí do bytu.
13. 12. 2010 dosud neznámý pachatel vnikl neuzamčenými dveřmi do bytu v Bašteckého ulici a z chodby bytu odcizil majitelce kabelku, která obsahovala doklady, peněženku s finanční hotovostí a platební kartu. Prázdnou kabelku pachatel krádeže odhodil na chodbě domu.       
27. 12. 2010 zjistil majitel bytu v Holubově ulici, že mu byl odcizen notebook, který byl volně odložený v pokoji. Policisté nezjistili násilné vniknutí do bytu.   
28. 12. 2010 dosud neznámý pachatel vnikl neuzamčenými dveřmi do bytu v Sezemínské ulici a odcizil majiteli doklady, platební karty a elektroniku.
Z hlediska vloupání do objektů jsou nejrizikovějšími místy dveře a okna.
 
Ve starší zástavbě převládají stále dveře dřevěné, včetně dřevěných zárubní, jsou jedno – nebo dvoukřídlé. Ačkoliv na první pohled působí masivně, jsou pro pachatele trestného činu krádeže vloupáním jen malou překážkou.
V panelových domech jsou dveře v ocelových zárubních. Kvalita těchto dveří je velmi malá. Policisté v obou případech doporučují použít bezpečnostní přídavné prvky.
Neustálé zamykání dveří musí být však naprostou samozřejmostí. U neochráněných vstupních dveří se dá očekávat, že je pachatel snadno překoná. Dveře vytlačí, vysadí, vyháčkuje, vyrazí, vypáčí, nebo prokopne.
29. 12. 2010 kpt. Mgr. Iva Knolová

vytisknout  e-mailem