Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zaměřili se na seniorky

Bruntál - V jednom případě se jim nepodařilo nic odcizit ve druhém byli úspěšní  

 
Skupinka se zaměřila na seniorky
Policisté i v předvánoční době šetří další dva případy páchané trestné činnosti na straších občanech. V jednom případě došlo ke krádeži a porušování domovní svobody a ve druhém pachatelé porušili domovní svobodu. 
 
K prvnímu případu došlo 8.12. 2010 okolo 10:30 hodin v obci Brantice. Zde dvě pachatelky prošly přes nezajištěnou branku až k rodinnému domu. U vstupních dveří zastihly 82letou majitelku, kterou jedna z žen oslovila. Žádala o podání trochy cukru s tím, že je vážně nemocná - má cukrovku. Majitelka ve snaze pomoci ženě odešla do domu pro cukr. Mezitím jedna s žen vešla dovnitř. Zde se na chodbě střetla s vracející se majitelkou. Nyní žádala o poskytnutí toaletního papíru s tím, že má své boty uvnitř mokré. Majitelka však již z chodby neodešla a opakovaně žádala ženu o opuštění domu. Tato tak neučinila a následně se snažila otevřít dveře a dostat se do obývacího pokoje. Majitelka křikem a silou bránila pachatelce dostat se do pokoje a upozornila ji na skutečnost, že v domě se nachází i její manžel. V danou chvíli začal za dveřmi obývacího pokoje štěkat i pes majitelů. Pachatelka okamžitě vyšla před dům, kde jí čekala druhá žena. Majitelka využila odchodu ženy a urychleně uzamkla domovní dveře. Obě pachatelky poté z místa odjely vozidlem. Ve vozidle se nacházely i další osoby. 
K dalšímu případu došlo v Krnově tentýž den o dvě hodiny později. Pachatelé přijeli k rodinnému domu, kde zastavili. Ve vozidle zůstal pouze řidič. Ostatní ( tři ženy a jeden muž ) vstoupili na zahradu a přišli až k zadní části domu. Zde jedna z žen vstoupila přes neuzamčené domovní dveře a prošla až do obývacího pokoje. Zde zastihla 87letou majitelku. Tuto požádala o kousek toaletního papíru, opět s výmluvou, že má mokro ve své obuvi. Majitelka ji papír poskytla, ale stále ženu sledovala. Pachatelka se snažila odpoutat pozornost nabídkou prodeje dek. Seniorka zboží odmítala současně ženu z domu pomalu vyprovázela ven. Jeden z pachatelů - muž využil doby, kdy pozornost majitelky zaměstnávala jedna z žen. Vešel do domu a z ložnice následně odcizil uložené peníze v celkové částce 14 tisíc Kč. Před domem se připojil k ostatním čekajícím pachatelům a k ženě, kterou v danou chvíli vyprovodila majitelka předním vchodem. Následně všichni pachatelé nasedli do připraveného vozidla a odjeli.
 
 
V obou výše uvedených případech se jednalo o skupinku pachatelů. Jedna z žen byla světlé pleti mluvící s cizím přízvukem a další dvě tmavší barvy pleti. Zbytek posádky tvořili muži tmavší barvy pleti. Pohybovali se v tmavě-červeném vozidle cizí poznávací značky.
 
 
 
V souvislosti s těmito případy opětovně upozorňujeme, aby občané a to pak převážně senioři, nedávali příležitost pachatelům trestné činnosti a vrámci osobníbezpečnosti uzamykali vstupní dveře a to i v případě, že se právě nachází doma, neotevírali neznámým osobám ( pokud možno komunikovali přes uzavřené dveře ), používali bezpečnostní řetízky na dveřích a následně nevpouštěli tyto cizí osoby do svého bytu či domu. 
  
Pamatujte :
Pachatelé dokáží zneužít Vaší ochoty pomoci jim. Pod vymyšlenými záminkami a různými legendami se Vám vnutí do soukromí.
Pokud se stanete terčem těchto podvodníků a zlodějů i v případech, že nedojde k odcizení majetku ( např. pachatelé jsou vyrušeni, zaleknou se nebo i přes jejich naléhání na Vás a mnohdy i za užití fyzické síly proti Vám se jim nepodaří dostat do bytů a domů ) neprodleně oznamte celou událost na telefonní linku 158 nebo na nejbližším policejním oddělení..      
 
 
 
komisař por. Ing. Křištofová Ivana         
8.12. 2010
pisbr♦mvcr.cz  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem