Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zaměřeno na motorkáře

KLATOVSKO - Motocyklisté na projížďkách a jejich porušování předpisů. Doporučení pro příznivce jízdy na jednostopých motorových vozidlech. 

     Policisté se při kontrolách účastníků provozu zaměřují i na motocyklisty. Motocyklisté ve svém volnu směřují ve větší míře  na Šumavu a projíždějí  po různých komunikacích II. a III. třídy i silnicích I. třídy číslo 22 ve směru od Horažďovic na Domažlice a číslo 27 od Plzně na Železnou Rudu.

Policisté se při dopravních akcích především v době od jara do podzimu zaměřují i na motocyklisty. Při samotných akcích chceme na motocyklisty působit i preventivně a upozorňujeme na následky dopravních nehod i ohleduplné chování vůči ostatním účastníkům provozu.

JÍZDA NA MOTOCYKLU MÁ SVÁ PRAVIDLA:

  • V rámci bezpečnosti je hlavním problémem u motocyklistů rychlá a agresivní jízda, nedostatečná viditelnost a mnohdy i nevyužívání bezpečnostních prvků.
  • Motocyklista si musí být vědom, že celým svým tělem ovládá svůj motocykl. Při zvládání jízdy záleží na souladu pohybů, přesnosti i vnímavosti.
  • Řidič musí zvládat jízdu i na nekvalitním povrchu komunikace, ale i na mokré a znečištěné vozovce v místech, kde jsou olejové skvrny, písek či štěrk. Při jízdě na takovém povrchu musí být motocyklista obzvlášť opatrný.

Důvody dopravních nehod a havárií:

A/ JÍZDA A ROZDÍLY:

  • Vyjíždějte s motocyklem, který je v perfektním technickém stavu.
  • Svá specifika má i jízda na motocyklu ve dvou, kdy se musí řidič se spolujezdcem domluvit na různých postupech a komunikaci.
  • I jízda ve skupině má svá rizika a musí všichni dodržovat určité zásady.
  • Při jízdě ve městě musí motocyklista neustále předvídat.
  • Nejdůležitější je pro motocyklistu ovládat brždění a naučit se i nouzové např. na nepoužívané silnici.
  • S rozmyslem a bez zaváhání musí umět motorkář manévrovat se svým motocyklem.
  • Předjíždění se řadí mezi nejnebezpečnější manévry. Vzhledem k výkonosti motocyklů je pro jejich řidiče předjíždění potěšením, ale musí počítat s tím, že řidič předjížděného vozidla může odbočovat doleva.
  •  Průjezdy zatáčkami jsou pro motocyklisty nejlepším požitkem. Při nepřizpůsobení rychlosti jízdy podmínkám na komunikaci hrozí smyk, který ne všichni motocyklisté zvládnou.
  • Motocyklista musí předvídat nebezpečnou situaci a snížit rychlost i promptně zvládat různé taktiky.

B/ VIDITELNOST:

Pro zlepšení viditelnosti by měl motocyklista užívat barevné oblečení s reflexními prvky – např. reflexní vestu, která umožní viditelnost na několik desítek a někdy i stovek metrů. Jedná se o vizuální signalizaci přítomnosti uživatele a může snížit nebezpečí dopravní nehody.

Ne každý motocyklista si uvědomí, že při jízdě není ostatními účastníky okamžitě viděn, protože jede rychle či předjíždí vozidla. Motocyklistřa má omezený výhled, hlavně při náklonu motocyklu.

C/ ZORNÉ POLE:

     Řidič motocyklu se musí stále rozhlížet před sebe, sleduje zpětná zrcátka i situaci po stranách. Musí neustále vyhodnocovat rizika – chodci, odbočující vozidla, křižovatky.

D/ BEZPEČNOSTNÍ PRVKY:

    Motocyklistu v případě nárazu chrání jen několik milimetrů oblečení a přilba, která se vyrábí z různých materiálů. Doporučení zní - nosit ochranný oděv za různých povětrnostních podmínek

Přilba patří mezi nejpodstatnější součást výstroje motocyklisty. Boty jsou rozděleny do několika kategorií, podle druhu používaného motocyklu. Oblek nebo kombinéza – ochrání řidiče před povětrnostními vlivy i před úrazy při pádu.

         Nezapomeňte, že po delší jízdě si musíte udělat přestávku i si odpočinout !!!.

    Motocyklisté musí pochopit rizika i důsledky svého agresivního chování na komunikacích a tím snížit dopravní nehodovost v této oblasti. Někteří jsou bezohlední, nechtějí se při jízdě ničím omezovat a ohrožují ostatní účastníky silničního provozu, nelze nespoléhat na náhodu a svůj motocykl mít neustále pod kontrolou.

Při dopravních nehodách motocyklistů NEMUSÍME slýchat ani číst:

Utrpěl smrtelné zranění

Nedal přednost

Narazil do protijedoucího vozidla

Narazil do zaparkovaného vozidla.

Nezvládl projetí zatáčky

Střetl se s nákladním vozidlem

Ujížděl policistům.

DOPORUČENÍ PRO ŘIDIČE MOTOROVÝCH VOZIDEL:

Vjíždění motocyklisty z vedlejší na hlavní komunikaci - raději zpomalit a předvídat.

Předjíždí vozidlo motocyklista - pokud nic nebrání vjedu ke straně a lze i ukázat, že je volný úsek. Řidič vozidla nemusí motocyklustu, který jede za ním vidět - dobré využívat zrcátka pro slepé úhly.

Při odbočování vlevo - ukazovat včas změnu směru jízdy a kontrolovat zpětné zrcátko, aby se motocyklista mohl včas zařadit.

Řidič vozidla musí správně reagovat, i když jej předjíždí několik motocyklů, pozor na správné ovládání vozidla i brzd. 

    

nprap. Ladmanová Dana

16. června 2017

vytisknout  e-mailem