Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zaměřeno na chodce a cyklisty

Ms kraj: Na území kraje proběhla dopravně bezpečnostní akce „X“ 

Po celý měsíc, konkrétně od 6. října do 2. listopadu 2014, probíhala dopravně bezpečnostní akce „X“, při které se moravskoslezští policisté zaměřili na dodržování zákona o silničním provozu chodci a cyklisty. Akce byla vyhlášena v rámci preventivních opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a uskutečnila se na území celého Moravskoslezského kraje s cílem preventivně eliminovat dopravní nehodovost s účastí chodců a cyklistů. Policisté v rámci akce kontrolovali dodržování zákona i u ostatních účastníků silničního provozu.

Akce byla plně v gesci dopravních policistů jednotlivých územních odborů, městského ředitelství policie a odboru služby dopravní policie krajského ředitelství. Byla realizovaná jeden den v každém týdnu, a to v ranních a odpoledních hodinách s maximálním nasazením policistů. Na vybraných stanovištích se akce zúčastnili pracovníci BESIPu pro Moravskoslezský kraj. Účastníci silničního provozu obdrželi od policistů a pracovníků BESIPu oděvní doplňky z reflexního materiálu (například reflexní pásky).

V průběhu měsíce bylo do akce nasazeno přes 200 policistů, kteří měli stanoviště především u základních škol, obchodních center a v místech se zvýšeným pohybem chodců. Zvláštní pozornost věnovaly policejní hlídky vyznačeným přechodům pro chodce na komunikacích o dvou a více jízdních pruzích v jednom směru. Policisté se zaměřili na dodržování pravidel silničního provozu cyklisty na hlavních trasách cyklistů a v místech křížení cyklostezek se silniční sítí.

Výsledky

Policisté zjistili během akce 44 dopravních přestupků chodců. U cyklistů zjistili 49 přestupků. Nejčastějším porušením zákona bylo u chodců nesprávné přecházení vozovky a nerespektování signalizačního zařízení u přechodu pro chodce. Cyklisté pak neměli řádně vybavené jízdní kolo (nedostatky především v osvětlení kola).

Policisté v průběhu akce zkontrolovali témě 1900 vozidel. Zjistili celkem 407 dopravních přestupků, přičemž 385 z nich vyřídili udělením blokové pokuty (souhrnná výše přes 140 000 korun). Zbývající přestupky oznámili příslušnému správnímu orgánu. Z hlediska rychlosti překročilo zákonem stanovený limit 28 řidičů. Čtrnáct řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholických nápojů, jeden řidič měl být při řízení ovlivněn návykovou látkou.
Policisté zaznamenali 83 případů nepoužití bezpečnostních pásů při jízdě a 3 případy nepoužití zádržného systému. Motocyklisté se dopustili 1 přestupku. Policisté zjistili 62 vozidel, která neměla vyhovující technický stav. 
    
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku a prevence
3. 11. 2014

 

 

 

        

 

vytisknout  e-mailem