Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zaměřeno na bezpečnostní pásy

Týdenní akce odhalila celou řadu prohřešků. 

Uplynulý týden byl pro policisty mimo jiné také ve znamení dopravně bezpečnostní akce pod záštitou mezinárodní organizace TISPOL. Tentokrát se zacílením na kontrolu dodržování povinnosti být za jízdy připoután bezpečnostním pásem.

Policisté služby pořádkové a dopravní policie tak v rámci celoevropské dopravně bezpečnostní akce během týdne zkontrolovali celkem 26 132 vozidel a odhalili 5 417 dopravních přestupků. 5 102 přestupků vyřešili v blokovém řízení uložením pokut v celkové výši přesahující 1,8 milionů korun. Dalších 315 dopravních přestupků policisté oznámili k projednání příslušným správním orgánům obcí s rozšířenou působností.

V kontextu zaměření akce se nejvíce odhalených přestupků týkalo nepoužití bezpečnostních pásů, a to v 1 195 případů. Dalších 45 řidičů neumístilo převážené děti do vhodného zádržného systému. Více než 900 odhalených porušení zákona se týkalo překročení nejvyšší dovolené rychlosti.

Součástí každé dopravní kontroly je také provedení dechové zkoušky. V rámci těch hlídky řešily 71 přestupků a 14 trestných činů v souvislosti s požitím alkoholu před nebo během jízdy. Čtyřiadvacet řidičů policisté odhalili za volantem pod vlivem drog.

Jak ukazují i výsledky této akce, na pozemních komunikacích se stále pohybuje poměrně velké množství řidičů, kteří si ne zcela uvědomují svou vlastní bezpečnost, případně bezpečnost převážených dětí. Použití bezpečnostního pásu respektive dětské autosedačky by přitom mělo být naprostou samozřejmostí. Nezabrání vzniku dopravní nehody, výrazně však může předejít vážným následkům na životě a zdraví při vzniklých dopravních nehodách, včetně těch nejtragičtějších.

Rady týkající se správného použití a výběru dětských autosedaček naleznete například na stránkách oddělení BESIP Ministerstva dopravy ČR zde.

Policie ČR tak ani po skončení letních prázdnin, v rámci kterých jsme realizovali řadu dopravně bezpečnostních akcí celorepublikového i regionálního charakteru, nepolevuje ve své aktivitě s cílem pozitivního ovlivnění vývoje dopravní nehodovosti. Činnost policistů je však pouze jedním faktorem ovlivňujícím dopravní nehodovost. Kromě klimatických vlivů, stavu pozemních komunikací, dopravní výchovy, výchovy v rodině a v autoškolách je tím nejzásadnějším faktorem, ovlivňujícím dopravní nehodovost, samotné chování účastníků silničního provozu. Každý z účastníků silničního provozu musí s uvědomováním si své vlastní bezpečnosti a s odpovědností za bezpečnost druhých začít především sám u sebe. 

16. září 2015
kpt. Bc. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem