Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Zákrok proti opilým agresivním mužům

JIHLAVSKO: Jeden muž se dopustil trestných činů, druhý přestupku 

Ze spáchání dvou trestných činů byl obviněn muž, který v Jihlavě o uplynulém víkendu napadal zakročující policisty. Opilý muž byl nejprve vulgární a ze slovního napadání přešel na fyzický útok. Na policejním oddělení skončil také jeho opilý kamarád, který celý případ začal svým přestupkovým jednáním. Policejní komisař zahájil trestní stíhání třicetiletého muže, kterému hrozí až čtyřletý pobyt za mřížemi.  

V neděli 9. října byli oba muži po jedné hodině v noci na ulici Dvořákova, kde se v tu dobu nacházeli ještě další lidé. Devětadvacetiletý opilý muž převrhl nádobu s odpadky, které se vysypaly na chodník. Jednání zaregistrovala policejní hlídka, která chtěla v páchání dalšího protiprávního jednání zabránit a zakročila. Opilý muž se choval agresivně, vulgárně, odmítal spolupracovat a uposlechnout pokyny. Policisté muže zajistili. Zákrok hlídce ale znesnadňoval další z přítomných, a to o rok starší opilý muž. Rovněž on se choval útočně, policisty slovně napadal, vyhrožoval jim, vyprovokovával konflikt a zasahoval do probíhající činnosti. Náhle jednoho z policistů fyzicky napadl a v útoku se snažil pokračovat. Oba opilí muži skončili s pouty na rukou. Ke zranění, které by si vyžádalo lékařské ošetření, nedošlo. Policisté provedli u mužů dechové zkoušky, mladší měl přes dvě promile alkoholu a u staršího naměřená hodnota přesáhla jedno promile. Oba muži byli převezeni na policejní oddělení.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání třicetiletého muže z Pelhřimovska. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě a přečinu výtržnictví,“ řekl mjr. Mgr. Jakub Pivoňka, vedoucí oddělení obecné kriminality. Po provedení všech nezbytných procesních úkonů byl obviněný muž propuštěn a je stíhán na svobodě. Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na čtyři roky.

Druhý, devětadvacetiletý, muž z Jihlavska je podezřelý ze spáchání přestupků proti veřejnému pořádku. Také on po nezbytných úkonech policejní oddělení opustil. Případ policisté šetří.

Ze spáchání dvou trestných činů je podezřelý devětašedesátiletý muž, který napadl a zranil ženu. K případu došlo na začátku srpna v obci na Telčsku. V dopoledních hodinách ženu, se kterou se znal, nejprve v prostoru před domem vulgárně slovně urážel a křičel na ni. Následně vzal do rukou lať a snažil se ženu udeřit, čemuž se bránila. Napadené pomohl svědek a muž svého jednání zanechal. Žena utrpěla zranění a musela vyhledat lékařské ošetření. Po přijetí oznámení začali policisté případ prověřovat. Provedli šetření, výslechy osob, vyžádali si lékařské zprávy a shromáždili důkazy. Následně sdělil policejní inspektor muži podezření ze spáchání přečinu pokusu ublížení na zdraví a přečinu výtržnictví. Případ policisté řešili ve zkráceném přípravném řízení.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

11. října 2022

vytisknout  e-mailem