Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zákon o občanských průkazech

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka uvedla: „obracíme se na Vás v souvislosti s ukončením zápisu rodných čísel do občanských průkazů, k němuž má dojít od 1. ledna 2024, a to na základě § 72 odst. 10 zákona č. 269/2021 Sb., o občanských průkazech.

V této souvislosti budou rodná čísla nahrazena jinými jednoznačnými identifikátory osob. V soukromém sektoru bude rodné číslo nahrazeno především bezvýznamovým směrovým identifikátorem fyzické osoby (dále jen „BSI“) ve smyslu § 12a odst. 5 zákona č. 12/2020 Sb., o právu na digitální služby a o změně některých zákonů.

Tato změna mimo jiné znamená, že soukromý sektor již nebude při komunikaci s Vámi používat rodná čísla, ale na místo toho bude používat BSI, případně jiný klientský identifikátor fyzické osoby, budete-li ho osobám v rámci Vaší agendy přidělovat. Předpokládáme, že výše uvedená změna si vyžádá úpravu ve Vašich systémech a procesech, které souvisejí právě s identifikací osob na základě rodných čísel.

Vzhledem k výše uvedenému Vás zdvořile žádáme o poskytnutí následující informace:

Jaké jsou celkové předpokládané finanční prostředky, které bude muset Policie ČR vynaložit v souvislosti s výše popsanou změnou, tj. zejména se ukončením zápisu rodných čísel do občanských průkazů, jejich nahrazením bezvýznamovým směrovým identifikátorem nebo jiným identifikátorem a související nemožností soukromého sektoru používat při komunikaci s Vámi rodná čísla?

Policie České republiky poskytla žadatelce následující informace:

Policie České republiky je připravena na legislativní změny, které přináší zákon č. 269/2021 Sb., o občanských průkazech, včetně skutečnosti, že od 1. ledna 2024 nebudou v občanských průkazech uváděny údaje o rodných číslech jejich držitelů. Policie České republiky dlouhodobě používá pro komunikaci s informačními systémy veřejné správy identifikátor odlišný od rodného čísla. Případné dílčí technické úpravy Policie České republiky může provést vlastními silami, a proto nepředpokládá vznik finančních nákladů souvisejících s uvedenou legislativní změnou.  

PhDr. Jiří Vokuš, 27. září 2022

vytisknout  e-mailem