Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zákaz podávání alkoholu osobám mladším osmnácti let

Strakonice – Kontrola tentokrát proběhla na Blatensku. 

Alkohol je jednou z nejrozšířenějších návykových látek a patří mezi jedno z často diskutovaných témat, především v souvislosti s dětmi. Zákon zakazuje osobě mladší osmnácti let prodat, podat nebo jinak umožnit požití alkoholického nápoje nebo jiné návykové látky. Přesto se všichni setkáváme s tím, že dostupnost alkoholu těmto osobám je snadná. To dokazují plánované i namátkové policejní kontroly natipovaných míst v rámci celého okresu.  

Poslední kontrolu zaměřenou na dodržování zákazu podávání alkoholu osobám mladším 18ti let zorganizovali blatenští policisté ve spolupráci s psovody a dopravními policisty v sobotu 22. ledna 2022. Společně zkontrolovali diskotéku v obci Škvořetice. Policisté se během akce zaměřili na přestupce, tedy na ty, kdo alkohol, tabák a jiné návykové látky dětem zpřístupňují, a tím ohrožují jejich život a zdraví a porušují zákon.

Během akce policisté zjistili tři mladiství s pozitivním výsledkem na alkohol. Policisté děti předali jejich zákonným zástupcům a přestupky důkladně zadokumentovali. Během opatření navíc zjistili, kde si  teenageři alkohol koupili. Blatenští policisté budou následně provádět šetření k těmto místům.

Kontroly zaměřené na dodržování zákazu podávání alkoholických nápojů dětem a mladistvým budou policisté i nadále opakovat. V případě zjištění porušení zákazu prodeje či podání alkoholických nápojů osobám mladším 18ti let hrozí ve správním řízení tomu, kdo jim je prodal nebo podal, uložení sankce až v řádu několika desítek tisíc korun. 

por. Mgr. Jaromíra Nováková

24. ledna 2022

vytisknout  e-mailem