Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zajistili drogy za třicet miliónů

Kriminalisté 8. oddělení obecné kriminality krajského ředitelství v Praze zadrželi dodavatele tvrdých drog. U těch zajistili kila kokainu a heroinu, ale také luxusní vozidla. 

Realizací akce s krycím názvem „KRAJÍC“ ukončili detektivové protidrogového oddělení krajského ředitelství počátkem prosince několikaměsíční prošetřování. Na tom spolupracovali s celou řadou dalších útvarů pražské policie, ale také nemalou měrou se specialisty z Národní protidrogové centrály.

V poutech skončilo celkem devět lidí ve věku od třiadvaceti do třiapadesáti let, z nichž čtyři jsou v tuto chvíli stíháni vazebně. Obvinění jsou jak česky hovořící občané, tak osoby z jihovýchodu Evropy. Konkrétně se jedná o sedm mužů a dvě ženy.

Po zadržení následovaly domovní prohlídky, při kterých kriminalisté zajistili bezmála patnáct kilogramů heroinu a kokainu, téměř jeden milión na hotovosti v různých měnách, desítky mobilních telefonů a předměty a pomůcky používané pro distribuci drog.

Pokud by stíhaní zajištěných patnáct kilogramů drog takzvaně naředili, což je na českém trhu běžné, a prodali koncovým uživatelům, mohli by vydělat až 30.000.000,-Kč.

Krom shora vyjmenovaného zajistili kriminalisté také celkem čtyři luxusní vozidla a obdobně kvalitní elektroniku v hodnotě téměř deseti miliónů korun. Tyto věci detektivové zajistili jako výnos z trestné činnosti, kdy je veliký předpoklad, že následně takzvaně propadnou státu.

Prošetřování také ukázalo, že hlavní obviněný se distribuci drog věnoval dlouhých patnáct let. Další zjištěnou skutečností je, že během osmi měsíců, po které kriminalisté činnost obviněných monitorovali, zobchodovala skupina minimálně deset kilogramů vyjmenovaných omamných a psychotropních látek.

Jednoznačným úskalím pro zdar snažení kriminalistů bylo to, že skupina fungovala velice konspirativně. Z toho důvodu musely být k zadokumentování protiprávního jednání využity téměř všechny dostupné operativně pátrací prostředky, kterými Policie ČR disponuje.

Jen pro ilustraci. Obvinění například při vzájemné komunikaci velice často měnili jak SIM karty, tak i mobilní telefony. Některá čísla používali pouze několik dní, jiná zase po několik týdnů. Na to museli být kriminalisté připraveni a tyto změny museli být schopni odhalit v co nejkratší možné době, aby jim neunikly jakékoli podstatné informace. S tím byly spojeny i stovky hodin hovorů obviněných, které museli detektivové vyhodnocovat a přizpůsobovat podle takto zjištěných indicií i svou operativně pátrací činnost.

Všech devět zadržených je v tuto chvíli obviněno z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve spolupachatelství. Za tento zločin jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dvanáct let.

por. Mgr. Tomáš Hulan 15. 12. 2016

vytisknout  e-mailem