Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zajištění podle zákona o policii

Žadatel se domáhal: 

1) Sdělení zákonného ustanovení, podle něhož je možné využít institut zajištění v případech, kdy existuje podezření ze spáchání přestupku a z konkrétních okolností vyplývá, že se osoba pravděpodobně dopustí dalšího protiprávního jednání.

2) Sdělení, zda funkci ředitele Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje vykonává osoba, která ve vyjádření Veřejnému ochránci práv na veřejné listině osvědčila skutečnost, že státní moc lze uplatňovat i v případech, které žádný zákon nestanoví.

Součástí dotazu byla také kopie písemnosti Kanceláře veřejného ochránce práv, ve které je zmíněno vyjádření ředitele Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje k této problematice.

Policie České republiky sdělila žadateli k jednotlivým bodům jeho žádosti následující informace:

K otázce č. 1:  Zákonné ustanovení k úkonu zajištění je § 26 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii české republiky, ve znění pozdějších předpisů. Ustanovení § 26 odst. 1 písm. f) tohoto zákona konkrétně uvádí, že policista je oprávněn zajistit osobu, „která byla přistižena při jednání, které má znaky správního deliktu, je-li důvodná obava, že bude v protiprávním jednání pokračovat anebo mařit řádné objasnění věci“.

K otázce č. 2:  Ne.


pplk. JUDr. Lucie Žárská, 26. 9. 2016

vytisknout  e-mailem