Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zajištění majetku v kauze H-Systém

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (protikorupční policie) v současné době prověřuje velmi závažný případ vytváření údajných pohledávek a závazků odsouzeného bývalého manažera společnosti H-Systém.  

Kriminalisté mají důvodné podezření, že tyto závazky a pohledávky jsou úmyslně a účelově vytvářeny, ačkoliv ve skutečnosti neexistují. Detektivové protikorupční policie se domnívají, že jejich skutečným cílem je zmaření náhrady škody poškozeným, bývalým klientům společnosti  H–Systém, přestože je bývalým manažerům této společnosti, odsouzeným pravomocnými rozsudky Městského soudu v Praze a Vrchního soudu v Praze, uložena povinnost k náhradě škody v řádech stovek milionů korun za trestný čin podvodu.
 
Protože hrozilo nebezpeční z prodlení, protikorupční policie, s předchozím souhlasem dozorového státního zástupce, zajistila v červenci 2011 nemovitosti v odhadované tržní ceně 250 milionů korun. Minulý týden došlo k zajištění finančních prostředků na bankovním účtu ve výši 30 milionů korun. Nemovitosti i finanční prostředky byly zajištěny jako výnosy z trestné činnosti, kterých bylo užito ke spáchání vysoce nebezpečné a předem dlouhodobě plánované trestné činnosti.
 
Prověřování této věci dozoruje státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze, odboru závažné hospodářské a finanční kriminality, na základě jehož obžaloby byli tito čtyři odsouzení postaveni v minulosti před soud. Ten převzal dozor po předchozím souhlasu nejvyššího státního zástupce.    
 
 
kpt. Mgr. Jaroslav Ibehej
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
25. srpna 2011

vytisknout  e-mailem