Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zima na přechodu pro chodce

Již v prvních ročnících základních škol se děti učí, jak bezpečně vyzrát na přechod pro chodce a nebezpečí s ním spojené. Tyto zásady nás provází v běžném životě každý den. Vzhledem k současným zhoršeným povětrnostním podmínkám a bohaté nadílce sněhu, se k těmto základním zásadám přidávají mnohé další nástrahy. Pojďme si tedy o těchto problémech něco povědět. 

Nejprve trocha teorie:
Pravidla provozu na pozemních komunikacích nám upravuje zákon č. 361/2000 Sb. v platném znění. Přechodem pro chodce je dle tohoto zákona míněno místo na pozemní komunikaci určené pro přecházení chodců a je vyznačené příslušnou dopravní značkou. Chodec je účastníkem silničního provozu a je dle tohoto zákona povinen, je-li blíže než 50 m křižovatka s řízeným provozem, přechod pro chodce, místo pro přecházení vozovky, nadchod nebo podchod vyznačený dopravní značkou „Přechod pro chodce“, „Podchod nebo nadchod“, přecházet jen na těchto místech. Dle § 54 odst. 3 tohoto zákona, mimo jiné, nesmí chodec vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. Chodec musí dát přednost tramvaji. Naproti tomu dle § 5 odst. 1, písm. h) je řidič povinen, s výjimkou řidiče tramvaje, umožnit chodci, který je na přechodu pro chodce nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky; proto se musí řidič takového vozidla přibližovat k přechodu pro chodce takovou rychlostí, aby mohl zastavit vozidlo před přechodem pro chodce, a pokud je to nutné, je povinen před přechodem pro chodce zastavit vozidlo.
 
V praxi to znamená následující:
Pojem „absolutní přednost chodce“ neexistuje a zákon jej nezná! Je třeba si uvědomit, že přecházení přes přechod pro chodce je spoluprací dvou stran a to chodce a řidiče. V případě, že jedna z těchto stran nebude respektovat tu druhou, dojde vždy k neštěstí! A proto chodci mějte na paměti, že si nelze vynucovat přednost na přechodu pro chodce neuváženým vstupem na něj. V těchto zhoršených klimatických podmínkách je přecházení přes vozovku krajně nebezpečné a to i na přechodu pro chodce, který je řízen světelnou signalizací. I v případě, že máte zelený signál volno a tento již svítí delší dobu, může dojít k tomu, že řidič přibližující se k přechodu, špatně odhadne stav vozovky a nepřizpůsobí svou rychlost. Při takovém brzdném manévru pak může dojít k prodloužení brzdné dráhy až o několik metrů a to i z toho důvodu, že vodorovné dopravní značení přechodu pro chodce (tj. bílé pruhy) se stává kluzké a to nejen pro chodce. I zdravý člověk může mít problém rychle překonat kluzký přechod. Je tedy nutné věnovat zvýšenou pozornost při přecházení hlavně přibližujícím se vozidlům. Pozornost při přecházení může ovlivnit i vaše oblečení. Například kapuce bundy velmi snižuje úhel rozhledu. Je tedy vhodné otočit celou hlavu a ne jen „hodit okem“. Vaše oblečení také omezuje sluch, který Vás v mnoha případech dopředu varuje před přibližujícím se vozidlem.
 
Obezřetní však nesmí být pouze chodci. I řidiči si musí uvědomit, že se chodci mohou vlivem zhoršených klimatických podmínek chovat nestandardně. Stejně tak může řidič zasněžený přechod pro chodce snadno přehlédnout.
 
 
por. Bc. Ondřej Penc - 4. 1. 2016
               
              .
Odkazy do noveho okna

Chodec v zimě

Chodec v zimě 

Detailní náhled

I takto vypadají přechody pro chodce

I takto vypadají přechody pro chodce 

Detailní náhled

Zasněžený přechod v zimě 1

Zasněžený přechod v zimě 1 

Detailní náhled

Zasněžený přechod v zimě 2

Zasněžený přechod v zimě 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem