Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zábavná pyrotechnika

Vzhledem k blížícímu se konci roku a oslav s ním spojených, se již začíná opětovně objevovat u prodejců v nabídce i ZÁBAVNÁ PYROTECHNIKA. Pojďme si tedy společně připomenout několik rad a základních bezpečnostních zásad jak toto zboží nakupovat a bezpečně používat 

                V první řadě je třeba si připomenout, že používání zábavné pyrotechniky je v hl. m. Praze upraveno vyhláškou hl. m. Prahy č. 42/1999 o omezujících opatřeních k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku při užívání pyrotechnických předmětů. Z této vyhlášky vyplývá, že zábavná pyrotechnika I. a II. třídy nebezpečnosti se v hl. m. Praze nesmí používat jindy než 1. ledna a 31. prosince. Výjimku tvoří pouze místa, uvedená ve vyhlášce hl. m. Prahy č. 11/2008. Těchto míst je v hl. m. Praze celkem 13 a jsou konkrétně popsána v této vyhlášce.
                Dále je nutno si uvědomit, že zábavná pyrotechnika se dělí do 4 tříd nebezpečnosti, kdy I. třída nebezpečnosti je volně prodejná, II. třída nebezpečnosti je prodejná osobám starším 18 let, III. a IV. třída nebezpečnosti je určena pro odpalovače ohňostrojů, kteří splňují zákonné podmínky. V současné době je již v prodeji zábavná pyrotechnika s novým označením nebezpečnosti. Nově se bude dělit do kategorií 1 – 4, kdy 1. kategorie bude prodejná osobám starším 15 let, 2. kategorie bude prodejná osobám starším 18 let, 3. kategorie bude prodejná osobám starším 21 let a 4. kategorie bude prodejná osobám s odbornou způsobilostí. Tato změna je v souvislosti se směrnicí Evropského parlamentu a rady č. 2007/23/ES o uvádění pyrotechnických výrobků na trh (míněn trh EU).
                Základním pravidlem pro nákup zábavné pyrotechniky je volba prodejce. Nakupujte ji pouze v kamenných obchodech. Tj. buď v obchodech, které se specializují pouze na tento druh zboží, nebo u prodejního stánku, umístěného v některém z nákupních středisek. Tyto stánky jsou převážně zřizovány právě těmito specializovanými obchody se zábavnou pyrotechnikou. Nikdy nekupujte zábavnou pyrotechniku ve stánku „na ulici“. Důvod je prostý: venku je vlhkost, která velmi negativně působí na funkčnost a bezpečnost těchto výrobků. Mnohdy může způsobit jejich selhání a v horším případě i neřízenou destrukci.
                Nemenší pozornost je třeba věnovat označení výrobků zábavné pyrotechniky. Tyto musí být opatřeny českým návodem a dále značkou Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva s uvedenou třídou nebezpečnosti (nově též značkou CE (Conformité Européenne) s uvedenou kategorií nebezpečnosti. Pokud tyto náležitosti na výrobku nenaleznete, něco není v pořádku a raději jej nekupujte!
 
                Žádný z výrobků zábavné pyrotechniky není určen k házení či jinému používání proti lidem či zvířatům! Žádný z těchto výrobků dále není určen k používání uvnitř budov (výjimku tvoří snad jen vystřelovací konfety).
 
                Pravidla bezpečného zacházení se zábavnou pyrotechnikou jsou velmi jednoduchá. Věnujte jim pozornost a dodržujte je!
  • Vždy si řádně přečtěte celý návod k použití. Výrobky uchovávejte v suchu a nenechávejte je před použitím delší dobu venku. Připravte si kbelík s vodou a pracovní rukavici.
  • Volba místa odpalu: nepoužívejte zábavnou pyrotechniku v blízkosti hořlavých materiálů a vozidel.
  • Umístění zábavné pyrotechniky: vždy umisťujte výrobky na pevnou vodorovnou plochu. Žádný z výrobků není určen k odpalování „z ruky“.
  • Zapalování zápalnice: nikdy nezapalujte zápalnici, pokud jsou v blízkosti další lidé. Při jejím zapalování se nad výrobek nenahýbejte. Sedněte si vedle něj do podřepu a zapalte zápalnici ze strany nataženou rukou.
  • Vždy odstupte do bezpečné vzdálenosti, která je minimálně 5m. 
  • Při selhání výrobku k němu nechoďte, nezjišťujte jeho příčinu. Vyčkejte 10 min a poté výrobek rozmočte ve vodě po dobu 24 hodin nebo jej zakopejte do země. Použijte rukavici.
  • Po skončení ohňostroje výrobek zalijte vodou. Předejdete tím vznícení zbytků papírových těles.
 
               Nepodceňujte výše uvedená pravidla! Při neopatrném zacházení se zábavnou pyrotechnikou může dojít ke hmotným škodám a k závažným zraněním.
 

                Tento článek nemá za cíl odradit Vás od používání zábavné pyrotechniky, ale pouze posílit vaše povědomí o tom, že ji používáte správně. Přejeme Vám hezké a BEZPEČNÉ prožití oslav příchodu nového roku.

Odkazy do noveho okna

Označení výrobku v souladu s normou EU

Označení výrobku v souladu s normou EU 

Detailní náhled

Značka Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva

Značka Českého úřadu pro zkoušení zbraní... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem