Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Veřejné soukromí?

Své soukromí si většina z nás velmi pečlivě hlídá. V prostředí sociálních sítí je však situace naprosto odlišná! Pražská policie je jedním z partnerů preventivního projektu, který upozorňuje právě na rizika internetu. 

Jdete po ulici a zastaví vás příjemný mladík, který se vás v rámci dotazníkového šetření ptá na spoustu věcí. To je situace, která je v Praze celkem běžná. Jaká by však byla vaše reakce, kdyby po vás tazatel chtěl velmi osobní informace, například z oblasti vaší sexuální orientace, případně snímky vašich intimních partií? Reakce většiny z nás by v tomto případě byla jednoznačná.  
 
Sedíte v kavárně a povídáte si s přáteli. Okolo vašeho stolu procházejí lidé a všem přítomným ukazují své fotografie ve vyzývavých pózách, doprovázené osobními a kontaktními údaji. Přijde vám to nepředstavitelné? Máte pravdu, v reálném světě ano, jiná je však situace ve virtuálním světě internetu!
 
Virtuální i ten skutečný svět mají mnoho společného. V obou se totiž najdou lidé, kteří využijí každé naší neopatrnosti k svému obohacení či prosazení svých zájmů a záměrů. V reálném světě si lidé toto nebezpečí plně uvědomují a snaží se využívat různé prostředky k ochraně svého soukromí, bezpečí i svého majetku.
 
Většina z nás si také uvědomuje určité nebezpečí, které hrozí při našem pohybu v prostředí internetu. To je také důvod, proč máme na svých počítačích nainstalované různé bezpečnostní programy. Ty nás však nedovedou plně ochránit před naší lehkovážností.
 
Policisté z Oddělení informační kriminality Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy (OIK KŘP hl. m. Prahy), které se zabývá kriminalitou páchanou za pomoci informačních technologií, řešili v průběhu roku 2013, celkem 1476 případů. Nejvíce bylo podvodů spáchaných v prostředí internetu. Na druhém místě následovaly případy mravnostní kriminality a třetí nejčastěji řešené, byly případy neoprávněného vniknutí do různých internetových účtů a profilů. Ve srovnání s předchozím rokem, došlo v roce 2013 k nárůstu o zhruba 20% řešených případů.
 
Pro dokreslení zde uvádíme 3 případy z prostředí internetu, které v minulých letech vyšetřovali pražští policisté: 
  • Přílišnou otevřenost mladé ženy zneužil neznámý pachatel (NP). Mladá žena se prostřednictvím Facebooku připojila do diskuse s lesbickou erotickou tematikou. Po krátké době jí NP začal zasílat e-maily s odkazy na fotky a videa s erotickou tematikou, kde na ní naléhal, aby nafotila nebo natočila podobný materiál a zaslala mu ho. Když delší dobu nereagovala, začal jí vyhrožovat, že pokud nesplní jeho požadavky, informuje její rodinu, přátele a kolegy v zaměstnání o jejich sexuálních aktivitách.  
  • Nedostatečně zabezpečený přístup na soukromý e-mail mladého muže překonal NP. U e-mailového účtu změnil NP původní přístupové heslo. Prostřednictvím tohoto účtu získal také přístup k profilu poškozeného na Facebooku, kde rovněž změnil heslo. Z ovládnutého účtu i profilu rozesílal NP jménem poškozeného jeho přátelům, známým a kolegům nabídky různých sexuálních služeb.
  • Touhu po dobrodružství nezletilé dívky zneužil NP k vydírání. Dívka s NP komunikovala prostřednictvím programu Skype. Komunikace byla cíleně vedena do oblasti sexuálních praktik, sebeukájení apod. V rámci této komunikace NP dívku vyzval, aby se mu prostřednictvím webové kamery ukázala od pasu nahoru nahá.  Dívka tomu s pocitem jakéhosi dobrodružství vyhověla. V následné komunikaci NP po dívce již požadoval, aby se před webovou kamerou sebeukájela a pózovala zcela nahá v různých sexuálních polohách. Toto, již dívka odmítala a NP jí pohrozil, že pokud nebude plnit jeho pokyny, pošle její nahé fotografie kamarádům a rodičům.  
 
Problematika bezpečného pohybu v prostředí internetu, je jedním z mnoha témat, na které se v rámci svých preventivních aktivit zaměřují policisté z oddělení prevence pražské policie. Přednášky a besedy s touto tematikou jsou určené převážně žákům a studentům základních a středních škol.  Policisté při nich vycházejí především z konkrétních případů vyšetřovaných kolegy z OIK KŘP hl. m. Prahy. Tento útvar tuto kriminalitu nejen vyšetřuje, angažuje se také v oblasti prevence. Je v úzkém kontaktu s dalšími subjekty, které se věnují prevenci bezpečného pohybu v prostředí internetu. Policisté tohoto oddělení se v rámci svých možností účastní také různých přednášek a besed ve školských zařízeních a samotný útvar je díky svým dlouholetým zkušenostem partnerem mnoha preventivních projektů, zaměřených na tuto oblast.
 
Poznatky policistů získané z vlastní preventivní činnosti se shodují s těmi, které prezentují subjekty, které se osvětě v této oblasti již několik let věnují. Ze shromážděných poznatků vyplývá, že:
  • Děti se na internetu začínají intenzivněji pohybovat zhruba od deseti let. V tomto věku si již někteří zakládají své účty a vytváří profily na sociálních sítích. Alarmující na této skutečnosti je, že tyto „aktivity“ dělají bez vědomí rodičů a většina z nich tuto činnost před rodiči cíleně skrývá a tají.
  • Dalším negativním zjištěním je fakt, že většina žáků i studentů hrozby a rizika pohybu v prostředí internetu zlehčuje a podceňuje.
  • Poslední poznatek se vztahuje nejen k dětem, ale také k mnoha dospělým uživatelům internetu. Obě tyto skupiny se totiž domnívají, že je následky jejich lehkovážného chování na internetu, mohou jenom minimálně ohrozit v reálném světě!
 
Nejčastěji prezentované obecné desatero bezpečného internetu, které je určeno žákům a studentům, se tak v některých ohledech týká i dospělých uživatelů internetu:
  • Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.
  • Neposílej nikomu, koho neznáš svou fotografii a už vůbec ne intimní.
  • Udržuj hesla k účtům a profilům v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
  • Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.
  • Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému.
  • Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
  • Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí.
  • Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
  • Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš.
  • Když se s někým nechceš bavit, nebav se.
 
 Webový portál http://www.seznamsebezpecne.cz/ na svých stránkách upozorňuje na různá nebezpečí, se kterými se děti mohou setkat, při svém pohybu v prostředí internetu. Krátké filmy „Seznam se bezpečně 1 a 2“ a také video spoty z cyklu „Křečci v síti“ jsou pro svou názornost často využívány jako doplněk také při policejních přednáškách na téma bezpečí v prostředí internetu.
 
Na problematiku ochrany soukromí v prostředí internetu, se snaží upozornit nová preventivní kampaň webového portálu http://www.seznamsebezpecne.cz/ s názvem „Nahá celebrita“. Tato kampaň se snaží tentokrát zacílit především na dospělé uživatele internetu. Cílem je přimět veřejnost k zamyšlení, jak nebezpečné může být, neuvážené zveřejňování svého soukromí prostřednictvím osobních údajů, fotografií, videí či citlivých informací ze svého osobního či profesního života, která jsou často volně přístupná všem uživatelům, především sociálních sítí. V mnoha případech jsou takto získané informace následně využívány k různé trestné činnosti. To je také důvod, proč je jedním z partnerů této kampaně mjr. Mgr. Václav Písecký - vedoucí OIK KŘP hl. m. Prahy.
 
 
por. Bc. Ladislav Beránek – 18. 3. 2014

 

vytisknout  e-mailem