Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

„Řídím, piju nealko pivo“

Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy se již třetím rokem připojuje k společnému projektu Policie České republiky a Českého svazu pivovarů a sladoven, s názvem „Řídím, piju nealko pivo“.  

Konzumace alkoholu a řízení vozidel je neslučitelné a dlouhodobě tato problematika patří mezi priority jak Policie ČR, tak i Českého svazu pivovarů a sladoven. Projekt si proto klade za cíl přispět ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu a co nejvíce snížit riziko dopravních nehod zapříčiněných osobami pod vlivem alkoholu.
 
Do projektu se postupně během období od 28. března 2013 – do 1. dubna 2013 zapojí policisté ze všech čtrnácti krajů naší republiky. Na území Prahy akce proběhne ve dnech 28 a 29. března 2013.
 
Principem projektu je odměňovat řidiče, u nichž policejní kontrola neodhalila požití alkoholu před jízdou, alkoholtesterem a nealkoholickým pivem. Dárky řidičům předávají promotérky Českého svazu pivovarů a sladoven. V rámci preventivního působení dále apelují na řidiče, aby před řízením motorového vozidla volili nealkoholické alternativy tolik oblíbeného piva.
 
Policejní preventisté budou letos v rámci kontrol řidičům předávat kartičku, která obsahuje orientační informace o čase potřebném k odbourání alkoholu v krvi a dále letáček s informacemi, jak postupovat v případě dopravní nehody. Dále budou s řidiči komunikovat o rizicích řízení motorového vozidla i při tzv. „kocovině“, kdy jsou schopnosti reakcí podstatně zpomaleny, přestože již alkohol z krve vymizel, o následcích dopravních nehod způsobených pod vlivem alkoholu a také o trestně právní odpovědnosti řidiče, který pod vlivem alkoholu usedne za volant.
 
Řidiči, kteří se posadí za volant po požití alkoholického nápoje a následně vozidlo řídí, se vždy dopouštějí protiprávního jednání. Přestože na území hl. m. Prahy za poslední 4 roky klesl počet dopravních nehod zaviněných pod vlivem alkoholu, došlo k zvýšení počtu osob, u kterých bylo při silniční kontrole na území Prahy zjištěno, že řídí vozidlo pod vlivem návykové látky dle § 274/1 trestního zákona (ohrožení pod vlivem návykové látky).
 
Dopravní nehody zaviněné pod vlivem alkoholu, na území Prahy.
Rok
Počet dopravních nehod
2009
577
2010
510
2011
504
2012
480
 
 Osoby, u kterých bylo při silniční kontrole na území Prahy zjištěno, že řídí vozidlo pod vlivem návykové látky dle § 274/1 trestního zákona (ohrožení pod vlivem návykové látky).
Rok
Počet osob řídících pod vlivem návykové látky
2009
1384
2010
1639
2011
1822
2012
1743
 
Doba potřebná k odbourávání alkoholu z krve je vždy individuální a závislá na mnoha faktorech jako tělesné hmotnosti, případném užívání léčiv, věku a pohlaví. Pro názornost přikládáme orientační tabulku. 
 
 
 
Závěrem ještě přikládáme bilanci loňských velikonočních svátků na území Prahy. V období od 6. dubna 2012 – do 9. dubna 2012 došlo v Praze k 138 dopravním nehodám. U 9 dopravních nehod byl jejich viník pod vlivem alkoholu, u 7 z těchto řidičů jim byla naměřena hodnota vyšší než 1,5 ‰ alkoholu v dechu. Při silničních kontrolách, které proběhly v tomto období na území Prahy, byla u 23 řidičů zjištěna přítomnost alkoholu v dechu.
 
por. Bc. Ladislav Beránek – 27. 3. 2013

vytisknout  e-mailem