Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Loupež

Pod tímto pojmem si mnoho lidí představí scénu z akčního filmu, kdy ozbrojený lupič přepadá nic netušící zaměstnance bankovního domu či sázkové kanceláře. Proč tedy této problematice věnovat pozornost, když pravděpodobnost, že budeme přítomni loupeži, je minimální? Odpověď je jednoduchá: loupež se často odehrává i na místech veřejně přístupných jako jsou parky, ulice, autobusové zastávky, podchody a poškozeným nemusí být vždy banka, ale právě vy. Aby se tomu tak nestalo, pojďme si o tomto druhu trestné činnosti něco povědět.  

Loupež řadíme mezi násilnou majetkovou trestnou činnost, jelikož jedním ze znaků loupeže je užití násilí, nebo pohrůžky násilím a to za účelem zmocnit se cizí věci. V praxi to znamená, že pachatel ohrožuje poškozeného zbraní přímo např. nožem, pepřovým sprejem, střelnou zbraní. Nebo poškozenému vyhrožuje újmou na zdraví: „Dej sem ten mobil, nebo tě sejmu“.
 
Trestní zákoník hovoří o loupeži v § 173 a pachateli takového činu hrozí trest odnětí svobody mezi dvěma až osmnácti léty podle způsobu provedení a následku, který svým činem způsobil. Není pravidlem, že by si pachatel jako svou oběť vybíral vždy mladšího, menšího či na první pohled slabšího. Mezi běžné případy patří situace, kdy se obětí stal muž atletické postavy. Zkrátka pachatel využívá překvapení a možného strachu ze zbraně, kterou vyhrožuje.
 
Abychom pachatelům jejich činnost neusnadňovali, je třeba mít na paměti základní zásady bezpečného chování. Tyto zásady vcelku pravidelně vštěpujeme svým dětem a manželkám, nicméně se jimi málokdo řídí. A ono jen stačí:
 
  • Být pozorný ke svému okolí! Sluchátka v uších, hudba na plno, oči zabořené do telefonu či knížky. To všechno dává pachateli jednu výhodu a to je moment překvapení a úlek, který mu pomůže ochromit jeho oběť.
 
  • Nebezpečí nepodceňuji, ale sám se snažím aktivně vyhodnocovat blížící se situace. Přemýšlím, jak bych se zachoval, zvažuji únikové cesty, připravuji si obranné prostředky, pokud jimi disponuji. Pepřový sprej či píšťalka na dně kabelky jsou k ničemu. Mají-li být účinné, musí být připraveny v ruce. Pokud o nebezpečí přemýšlím, dokáži zareagovat rychleji a správněji, než kdybych byl překvapen.
 
  • Vyhýbám se opuštěným a tmavým místům. Raději si zajdu a nepoužiji zkratku, kterou přes den používám běžně. Využívám osvětlené ulice s častým pohybem osob. Při chůzi po chodníku nechodím těsně u domovních zdí a dávám si pozor na průjezdy a zapuštěné vchody.
 
V případě, že se do výše popsané nebezpečné situace dostanu, chráním si hlavně své zdraví. Žádný majetek není cennější než náš život. Nenechám se uchlácholit jistotou, že se přece ubráním, když jsem před rokem absolvoval 5ti hodinový kurz sebeobrany a učil mě skutečný mistr bojového umění. On by se jistě ubránil, vy si v té chvíli ani nevzpomenete, jak se váš mistr jmenoval, natož co máte dělat.
 
Pokud již k loupeži, nebo jen k nezdařenému pokusu o ni došlo, volejte ihned tísňovou linku 158. Než na místo dorazí policejní hlídka, nechte být vše na svém místě, zajištěné stopy na místě činu jsou pro následné vyšetřování velmi důležité.
 
nprap. Bc. Ondřej Penc – 30.10.2013

vytisknout  e-mailem