Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krádeže registračních značek

Máte své vozidlo zabezpečené mechanickým či elektronickým zabezpečovacím systémem a domníváte se, že je před zloději dobře chráněné? Zloděje však v dnešní době nelákají jenom vozidla, případně jejich kola či xenonové světlomety. Velký problém majitelům může způsobit i krádež registračních značek umístěných na vozidle!  

 
Jak vyplývá ze statistických výstupů, bylo v Praze od ledna do konce srpna letošního roku odcizeno 2006 registračních značek (dále jen RZ). V průměru je tedy každý den odcizeno 8 RZ. Pachatelé takto odcizené RZ často umísťují na svá vozidla, se kterými následně na čerpacích stanicích natankují pohonné hmoty a odjíždějí bez zaplacení. Odcizené RZ po jednom či více újezdech ze svého vozidla odstraní a zahodí.
 
Ze zadokumentovaných případů je zřejmá jedna zásadní skutečnost, pachatelé si téměř výhradně vybírají vozidla, na kterých jsou registrační značky pouze zastrčené či „zacvaklé“ do plastového rámečku upevněného na přední a zadní části vozidla. Samotná krádež spočívající ve vytažení značky z tohoto rámečku trvá jen několik sekund. K samotným krádežím dochází převážně v nočních hodinách, nejčastěji na parkovištích v sídlištní zástavbě. Vyjímkou však nejsou ani krádeže značek z vozidel zaparkovaných v okrajových částech Prahy i v jeho centru.  
 
Počet nahlášených případů krádeží RZ v Praze vykazuje sestupnou tendenci. V období od ledna do konce srpna 2010 bylo v Praze odcizeno 2600 RZ. Za stejné období roku 2011 bylo odcizeno 2286 RZ a v roce 2012 za stejné období 2006 RZ.
 
Samotná krádež RZ přináší majiteli vozidla nemalé komplikace. Nejprve musí krádež nahlásit na místně příslušné policejní oddělení, kde policisté případ zaprotokolují a RZ zanesou do evidence odcizených RZ. Oznamovatel obdrží potvrzení o nahlášení případu, se kterým musí navštívit některé z pracovišť Oddělení dopravně správních agend Magistrátu hl. m. Prahy, kde zažádá o vydání nových RZ. Dále musí kontaktovat svou pojišťovnu, u které má povinné ručení či pojištění. Zde musí doložit, že má jinou RZ a požádat o vydání nového dokladu o povinném ručení. Další komplikací je fakt, že pokud užije vozidlo bez RZ, dostane se do hledáčku téměř každé projíždějící policejní hlídky.
 
Rada jak ochránit své vozidlo před krádeží RZ je celkem jednoduchá. Stačí, pokud své RZ přišroubujete několika vruty do plastového rámečku či nárazníku vozidla. V tomto případě platí čím více tím lépe, vhodné je umístit vruty do rohů značky, po jejím obvodu i do střední části. Jedinou podmínkou je, že vruty nesmí zasahovat do číslic a písmen RZ a také do nálepek potvrzujících absolvování technické prohlídky a měření emisí!
 
kpt. Bc. Ladislav Beránek – 10. 9. 2012
Odkazy do noveho okna

Auto bez RZ

Auto bez RZ 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem