Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krádeže jízdních kol

Příchod jara a pěkného počasí vyláká mnoho cyklistů na své vyjížďky. S rostoucí oblibou cyklistiky, došlo bohužel také k nárůstu krádeží jízdních kol.  

Dle policejních statistik dochází ke krádežím kol na volných prostranstvích, kdy jsou kola nejčastěji volně opřena o zeď, lavičku, nebo sloup veřejného osvětlení. V některých případech si zloději troufnou i na kola umístěná ve stojanech a zajištěná levnějšími lankovými zámky. Zloději však kradou jízdní kola i ze sklepů, garáží nebo balkónů. Vzhledem k tomu, že jsou v dnešní době jízdní kola dražší a je o ně větší zájem, stávají se častěji cílem zlodějů i organizovaných skupin. Nejčastější krádeže kol jsou zaznamenávány v období jara a letní sezóny a to v kteroukoliv denní nebo noční hodinu.
 
Krádeže jízdních kol na území hl. m. Prahy v letech 2010 - 2014
rok
2010
2011
2012
2013
2014
počet
1158
1538
1617
2195
2191
 
Jak je patrné ze statistiky, počet odcizených jízdních kol má od roku 2010 vzestupnou tendenci a ve srovnání s loňským rokem se zvýšil o více než tisíc. Během minulého roku policisté zaevidovali nejvíce případů krádeží kol v měsících - červen, červenec a srpen.
 
 
  • V únoru letošního roku řešili policisté případ odcizení jízdního kola na sídlišti v Praze 5. Zloděj si v tomto případě vyhlédl jízdní kolo na balkoně v třetím patře. V průběhu noci na balkon vylezl a jízdní kolo následně po laně spustil dolů. Majiteli touto krádeží způsobil škodu 18.000,- Kč.
 
  • Bohužel mnoho majitelů usnadňuje práci pachatelům a svá kola nechávají na různých místech nezamčená a nezajištěná. Neopatrností, přišel na konci března o své kolo mladík na Praze 6. Jen na několik minut nechal neuzamčené kolo opřené u vchodových dveří restaurace, do které si zašel na večeři. Pohotový zloděj způsobil krádeží kola škodu 15.000,- Kč.  
 
  • Přízemní kolárna plná jízdních kol, viditelná z chodníku, pravděpodobně upoutala pozornost neznámého zloděje. Ten na konci ledna využil nezajištěných vstupních dveří do bytového domu v Praze 4. V průběhu dopoledne do domu vnikl, vypáčil dveře do kolárny a odcizil celkem čtyři jízdní kola. Krádeží způsobil majitelům škodu 24.000,- Kč
 
 
Jak ochránit kolo před odcizením?
  • Na ulici se snažte své kolo připoutat k pevnému bodu (zábradlí, ukotvený stojan) za použití bezpečnostního zámku (nejlépe přední kolo a rám ke stojanu + zadní kolo a rám ke stojanu). Pokud je vás více cyklistů, pohlídejte si kola navzájem. Pokud však odcházíte na delší dobu, cyklisté často odmontují před odchodem z kola sedlo. Absence této podstatné části kola tak brání krádeži, při které chce pachatel s odcizeným kolem z místa odjet. Mnoho zlodějů tak toto opatření od krádeže odradí.
  • Ve společných prostorách domu, sklepích, garážích zajistěte uzamykání vstupních dveří společných prostor, zajistěte okna i samotná kola. Lze si opatřit společný bezpečnostní stojan. Pokud ukládáte své kolo na balkon, dbejte taktéž na zajištění svého kola např. připoutáním k zábradlí balkonu.
  • V případě odcizení jízdního kola mějte poznamenané výrobní číslo jízdního kola, jeho barvu a další odlišnosti a specifické znaky vašeho kola, podle kterých byste mohli své kolo identifikovat. Doporučujeme zhotovit si fotografie. Krádež kola neprodleně oznamte na služebnu Policie ČR nebo linku 158.
  • Dalším z preventivních opatření může být služba Městské policie hl. m. Prahy, která vede Centrální registr jízdních kol. V případě odcizení vašeho kola a nahlášení události na služebně Městské policie se kolo zaeviduje do Centrálního registru odcizených jízdních kol. Tento registr je využíván příslušníky Policie ČR při pátrání po odcizených předmětech. Už samotná samolepka "Kolo je v evidenci Městské policie hl. m. Prahy" získaná při registraci na Městské policii hlavního města Prahy, může zloděje odradit od krádeže.

     

 
por. Bc. Ladislav Beránek - 10. 4. 2015

 

vytisknout  e-mailem