Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Zájemce o štěně se stal obětí podvodníka

TŘEBÍČSKO: Při nákupu na internetu je třeba být obezřetný 

To, že je třeba být při nákupu prostřednictvím internetu obezřetný, je už poměrně rozšířená informace. Navíc se mnoho lidí na vlastní kůži přesvědčilo o tom, jak lehce můžou přijít o své peníze. Přesto většinu asi nenapadne, že podvedený člověk může přijít o stovky tisíc korun v souvislosti s koupí psa.

Takový případ totiž prověřují policisté třebíčského územního odboru. Vše začalo již na jaře, když si zájemce všiml na internetovém portálu inzerátu, ve kterém byla nabídka na štěně rasy Jack Russell. Podvodník chtěl pouze peníze související s přepravou zvířete ze sousední země. Po e-mailové komunikaci uhradil zájemce několik tisíc korun, přesto se ve stanovený termín štěněte nedočkal. Naopak přišel požadavek na další platbu, a to za veterinární kontrolu. Po zaplacení obdržel zájemce zprávu, že zvíře nepřežilo převoz a byla nabídnuta vysoká finanční kompenzace, ale s podmínkou uhrazení poplatků spojených s vyplacením této částky, čemuž opět vyhověl. Poté už se zájemce ocitl v kruhu podvodných důvodů pro další a další poplatky, vlastního pocitu, že když už zaplatil tolik peněz, musí s platbami pokračovat, a postupem času byl na něho ze strany podvodníka vyvíjen i značný tlak a výhrůžky právními následky v případě nezaplacení. Komunikace probíhala různými cestami a s protějšky různých identit. Vše trvalo až do října a částka, o kterou podvedený zájemce o štěně přišel, překročila celkem 200 tisíc korun. Poté se obrátil na policii.

Po přijetí trestního oznámení začali případ prověřovat policisté. Úkony trestního řízení jsou zahájeny pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, za který lze uložit trest odnětí svobody až na pět let.

Policisté opětovně apelují na občany, aby byli při nákupech na internetu obezřetní. Je vždy lepší se pokusit informace co nejvíce ověřit. Vyplatí se udělat si vlastní průzkum v recenzích nebo vyzkoušet, zda není na internetu zveřejněna zkušenost někoho jiného s obdobnou nabídkou. Také pomůže celou situaci osobně probrat s někým nezúčastněným, který nebude v této věci emocionálně ovlivněn a bude mít patřičný nadhled. Toto doporučení může pomoci nejen před samotným reagováním na inzerovanou nabídku, ale i pokud už si člověk něco objedná a vznikne problém. Nezúčastněná osoba totiž může daleko snadněji rozeznat podezřelé okolnosti související například se způsobem posílání poplatků, absurdnosti postupu při vyřizování situace ze strany protějšku, podezřelých komunikačních adres atd.

Nejlepší je samozřejmě vůbec se do obdobných podvodů nedostat, nicméně pokud už k tomu dojde, je velmi důležité z kruhu podvodu vystoupit co nejdříve. Čím je tato doba delší, je horší následek nejen pro peněženku, ale také zvýšený tlak na psychiku podvedeného člověka.           

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

27. listopadu 2020

vytisknout  e-mailem