Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zahradník před svou smrtí zasel výbušniny, nepřátelům se mstí ze záhrobí

8. března 2019 Německá policie řeší kuriózní sérii útoků výbušninami, kterých se jejich pachatel dopouští ze záhrobí. Zahradník Bernhard Graumann před svou smrtí rozmístil několik bomb, kterými si chtěl vyřídit účty se svými nepřáteli. Jejich exploze už zabila jednoho člověka a další dva zranila. Policie nyní nabádá potenciální oběti, aby se okamžitě přihlásili. 

O devětapadesátiletém zahradníkovi Bernhardu Graumannovi, který zemřel minulý pátek v německém Mehlingenu, se zatím mnoho neví. Dosavadní indicie však naznačují, že byl pyromanem toho druhu, že ho fascinovaly výbuchy. Německá policie nyní varovala lidi, kteří s ním neměli dobré vztahy, aby si dávali v těchto dnech obzvlášť velký pozor. A to navzdory zahradníkovu skonu.

Graumannovi známí vypověděli, že muž se považoval za umělce a rád využil jakoukoli příležitost, aby předvedl své pyrotechnické dovednosti. Nejraději měl rekonstrukce válečných scén z období středověku. Jeho koníčkem byla podle BBCtaké oprava starožitných zbraní na střelný prach.

Místní úřady se však obávají, že muž své odborné znalosti využil i k tomu, aby před svou smrtí sestrojil řadu pastí, kterým se chtěl pomstít svým nepřátelům. Podle agentury AP už jeden člověk v souvislosti s nastraženými výbušninami zemřel a další dva se v posledních dnech vážně poranili. Německá policie oba případy jednoznačně spojila s Graumannem.

„Není vyloučeno, že zemřelý připravil také další pasti, které mohou ohrozit další lidi,“ uvedla mehlingenská policie, která od pondělka obdržela nejméně šedesát telefonátů od lidí, kteří s Graumannem spolupracovali a obávají se, že by mohli být na řadě.

Graumannovou první obětí se stal paradoxně v den jeho vlastní smrti čtyřiašedesátiletý praktický lékař z vedlejšího města, kterého zabila exploze. Podle policie lékaře zabilo výbušné zařízení před ordinací, které bylo naprogramováno k výbuchu po vytažení ze země.

Výbušniny zahradník ukryl do dřevěných špalků

Další incident se odehrál v neděli ráno, když sedmatřicetiletou ženu a její čtyřletou dceru poranily skleněné střepy, které se rozletěly z kamen na dřevo, ve kterých bylo nastražené poleno s výbušninou. Obě ženy jsou mimo ohrožení života a podle policie je hlavním podezřelým v obou případech právě Graumann.

Ve středu policejní pyrotechnici zneškodnili také další špalek napěchovaný výbušninami, který ve svém domě objevila jiná žena. Také ona měla podle svých slov se zahradníkem rozepře. „Měl osobní nebo pracovní vztah se všemi oběťmi,“ popsala policie pro deník The Washington Post.

Ačkoli souběh Graumannovy smrti a nastražených výbušných zařízení vzbuzuje podezření, podle policistů nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o sebevraždu. S určitostí to však příští týden potvrdí až pitva. “Lidé, kteří měli s Graumannem jakékoliv problémy, musí okamžitě kontaktovat policii a být velmi opatrní,” varovala policie.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-zahradnik-vrazda-nastrazne-vybusne-zarizeni-pomsta.A190308_113618_zahranicni_dtt

vytisknout  e-mailem