Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Zahájení Národního projektu EES – Entry/Exit system

Dne 4. března 2021 byla podepsána prováděcí smlouva mezi Ředitelstvím služby cizinecké policie a společností Vítkovice IT Solution a.s., o realizaci projektu „Vybudování národního systému EES“. Tato smlouva byla podepsána na základě rámcové dohody, uzavřené mezi oběma subjekty ze dne 22.1.2021, a tímto podpisem začala faktická realizace projektu. 

Systém je budován na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 2017/2226, kdy hlavním cílem systému je registrovat občany třetích zemí, kteří vstoupí na území schengenského prostoru přes pozemní, námořní a vzdušnou hranici. Občané třetích zemí budou registrováni pomocí čtyř otisků prstů a fotografie obličeje. Tyto údaje budou uloženy  společně s alfanumerickými údaji z cestovního dokladu a informacemi o překročení hranice v tzv. "Individuální složce cestujícího v centrálním systému EES".

Budování systému je spolufinancováno Evropskou unií, a to ve dvou projektech: v „Národním projektu EES I- Implementace systému EES ISF /13/01“ v celkové hodnotě 100 800 000 Kč, kdy náklady na projekt jsou hrazeny v plné výši EU a v „Národním projektu EES II. - Pořízení technologií ISF/13/02“ v celkové hodnotě 137 400 000 Kč, kde výše podpory z EU činí 75% celkových nákladů.

Předpokládané uvedení systému do plného provozu je květen 2022.

plk. Ing. Milan Frydrych
Ředitelství služby cizinecké policie

20. dubna 2021

vytisknout  e-mailem