Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zadržení „Vora v zakoně“

Detektivové odboru zahraničních zločineckých struktur Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech vypátrali a zadrželi na území České republiky státního příslušníka Gruzie, na kterého byl ve Spojených státech amerických vydán mezinárodní zatýkací rozkaz. Muž označovaný jako tzv. „Vor v zakoně“ je podezřelý ze spáchání zejména zvlášť závažných násilných trestných činů na území USA. Zadržený patří mezi uznávané kriminální autority v rámci ruskojazyčného prostředí. Muž je v současné době umístěn ve vydávací vazbě, kde setrvá až do rozhodnutí extradičního řízení k jeho vydání do USA. 

V souvislosti se zadržením kriminální autority byla na území hlavního města Prahy provedena také jedna domovní prohlídka. V místě zadržení se nacházel i jeho osobní strážce, občan Gruzie, který byl později také zadržen. 

Úkony trestního řízení konané na území České republiky dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

Vypátrání a zadržení muže proběhlo v těsné součinnosti NCOZ s Útvarem rychlého nasazení (ÚRN), Bezpečnostní informační službou (BIS) a zahraničními partnery. 


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej   
NCOZ SKPV
17. ledna 2023
 

vytisknout  e-mailem