Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zadrženi při krádeži kabelu

Přeřezávali kabel zavěšený na sloupech elektrického vedení.  

Policisté sdělili podezření z pokusu trestného činu krádeže 22letému muži z Opavska a 24letému muži z Bohumína (oba se zdržují v Ostravě a okolí). Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení.
V pondělí odpoledne, krátce po třetí hodině, přijal zaměstnanec soukromé společnosti, která zajišťuje servis pro firmu dodávající energii, oznámení o přerušení kabelu v prostoru železniční stanice Ostrava hlavní nádraží – Báňská. V předchozím období došlo ve stejném místě k obdobným případům. Servisní technik proto ihned vytočil tísňovou linku Policie ČR 158. A vyjel směrem k železniční stanici.
 
Na místo vyjela okamžitě po oznámení hlídka z obvodního oddělení Policie ČR Ostrava-Přívoz. Policisté spatřili krátce po příjezdu k železniční stanici dva muže. Ti si jich evidentně nevšimli, měli stále plné ruce práce s přeřezáváním kabelů. Policisté však přerušili jejich činnost a zadrželi je. Na místo byla následně přivolána také hlídka oddělení železniční policie a doprovodů vlaků krajského ředitelství, která si věc v rámci příslušnosti převzala. Obě hlídky převezly zadržené i se zajištěným „nářadíčkem“ na oddělení železniční policie k provedení dalších úkonů.
 Servisní technik přijel na místo v době, kdy již byli pachatelé zadrženi. Po ověření situace policistům, kteří dokumentovali celou situaci a ohledávali místo trestného činu, potvrdil, že došlo k přeřezání kabelu mezi betonovými sloupy. Jednalo se o téměř 9 metrů kabelu, který byl zavěšen na sloupech elektrického vedení. Uvedený kabel je v současné době mimo provoz z důvodu oprav. Hmotná škoda je předběžně vyčíslena na téměř devět tisíc korun.
 
Oba zadržení se k protiprávnímu jednání přiznali. Vypověděli, že odcizený materiál chtěli odnést do sběrny a přilepšit si tak na Vánoce.
 
Čtyřiadvacetiletý muž je podezřelý z trestného činu krádeže (§ 247 odst. 1 písm. a)), jeho komplic ze stejného trestného činu, avšak navíc dle písm. e). Zákon stanoví za uvedené jednání trest odnětí svobody na dvě léta nebo peněžitý trest nebo propadnutí věci.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská

vytisknout  e-mailem