Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zadržení organizované skupiny podvodníků

Pražští kriminalisté začali v roce 2019 pracovat na objasnění rozsáhlého případu internetových podvodů, na jehož konci je bezmála 200 poškozených a škoda ve výši téměř 40 milionů korun. 

V České republice jsme začali registrovat případy, kdy poškození byli podvedeni ve chvíli, když si chtěli koupit vozidlo a zareagovali na inzerát umístěný na českých bazarových serverech. Vždy se jednalo o vozidla, která byla prodávána někde v Evropě, mimo území České republiky. Prodejce s kupujícím zprvu komunikoval pouze přes email, vozidlo mu vychválil do nebes a slíbil, že ho nechá dovézt do České republiky přepravní společností. Následně se kupujícímu již telefonicky ozvala podvodnice, která mu řekla, že je vozidlo již na hranicích, ale nastal problém s celníky a potřebuje zaslat peníze jako zálohu. Tato záloha byla zpravidla ve výši okolo půl milionu korun. Důvěřivý kupec tyto peníze podvodníkům v dobré víře poslal a tím vše skončilo. Již se mu nikdy nikdo neozval a o peníze přišel.

Pražští kriminalisté zjistili, že stopa vede do Rumunska, kde se nachází hlavní organizátor tohoto podvodu, který má několik spolupachatelů. Také zjistili, že další dva spolupachatelé jsou v České republice. Proto musel být Eurojustem zřízen speciální tým pod názvem JIT, který měl za úkol celý případ vyšetřit a jeho členy byli jak čeští, tak rumunští policisté.

Detektivové z pražského 2. oddělení na případu pracovali několik let a i přestože se hlavní pachatel tohoto podvodu nacházel v zahraničí, podařilo se jim ho lokalizovat a posléze zadržet.  Díky kvalitní spolupráci obou stran kriminalisté  zadrželi celkem 5 osob, a to jak hlavu celé skupiny, tak i všechny spolupachatele. K uniknutí před spravedlností jim nepomohl ani fakt, že ke komunikaci používali pouze dobíjecí sim karty, které měnili i několikrát denně.

 V průběhu celé realizace bylo provedeno celkem 17 domovních prohlídek a to jak na území České republiky, tak v Rumunsku. Za nepoctivě vydělané peníze z osmadvaceti fiktivních inzerátů, si pachatelé pořizovali nemovitosti, pozemky a luxusní auta a všechen tento majetek v hodnotě bezmála šestnáct milionů korun, jim kriminalisté zajistili.

Čtyřiatřicetiletý cizinec a jeho čtyři přibližně stejně staří spolupachatelé jsou v současné chvíli podezřelí ze spáchání trestného činu podvod, za což jim s ohledem na způsobení škody velkého rozsahu, hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.

Prosíme širokou veřejnost nakupující zboží přes internet, aby vždy dbali zvýšené opatrnosti a hlavně nikdy neplatili dopředu za něco, co nikdy neviděli. Takováto nerozvážnost vás během chvíle může připravit o hodně peněz.

nprap. Richard Hrdina – 10. června 2022

vytisknout  e-mailem