Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zadržení mezinárodně hledaných zločinců

V pátek 22. června 2012 byli předáni do Spojených států amerických dva mezinárodně hledaní zločinci. 

První z mužů byl zadržen v říjnu roku 2011 na letišti Praha – Ruzyně při svém příletu. Informace o jeho pohybu obdržela národní ústředna Interpolu Praha úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia České republiky, která zajistila zadržení ve spolupráci s detektivy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování. Mezinárodní zatýkací rozkaz byl na muže vydán pro podezření ze spáchání závažné hospodářské kriminality a také spiknutí a praní špinavých peněz. V celkem sedmi bodech obžaloby mu hrozí horní hranice trestů od 5 do 20 let, které se ve Spojených státech amerických sčítají.
 
Druhý z mužů byl zadržen v září loňského roku při svém mezipřistání na letišti Praha – Ruzyně, kdy cestoval z Dubaje do Varšavy. Stěžejní informace o plánu jeho cesty opět získala národní ústředna Interpolu Praha, která zajistila jeho zadržení ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou služby kriminální policie a vyšetřování. Na tohoto muže byl vydán mezinárodní zatýkací rozkaz pro praní špinavých peněz a pro obchod s drogami. V prvním případě hrozí muži trest odnětí svobody až na 20 let, v druhém případě až doživotí. Pro trestnou činnost související s drogovou problematikou patřil do první desítky nejhledanějších osob. Muž nečekal, že by mohl být v České republice policií zadržen, neboť zde nikdy nepobýval a neprovinil se proti českým zákonům. Za účelem propuštění z vazby nabídl kauci ve výši 10 000 EUR, která byla zamítnuta.
 
Oba mezinárodně hledaní muži byli umístěni do předběžné vazby a o jejich vydání do Spojených států amerických rozhodl v rámci extradičního řízení letos v červnu ministr spravedlnosti.
 
Zadržení těchto osob je dalším výsledkem výborné mezinárodní policejní spolupráce české policie prostřednictvím Interpolu. Výbornou spolupráci s českou policií a justičními orgány ocenily také samotné Spojené státy americké.
 
Tento úspěch je varováním a jasným signálem toho, že mezinárodně hledaní zločinci by neměli Českou republiku považovat za snadný úkryt před spravedlností nebo ji využívat jako tranzitní zemi při svých cestách.

Video z předání ke stažení níže.
 
 
kpt. Mgr. Zuzana Součková
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR
26. června 2012

vytisknout  e-mailem