Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zadržení hledaných osob

Detektivové cíleného pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR zaznamenali další úspěch ve své práci. Během uplynulého měsíce se jim podařilo zadržet dva hledané muže.  

V prvním případě zadrželi ve spolupráci se zásahovou jednotkou krajského ředitelství Středočeského kraje dne 17. října v nočních hodinách na silnici poblíž obce Chotěšov ve středních Čechách dlouhodobě hledaného sedmatřicetiletého muže polské státní příslušnosti. Na svého občana vydalo Polsko Evropský zatýkací rozkaz pro několik trestných činů, např. držení omamných a psychotropních látek, obchodování s kradeným zbožím, nelegální držení zbraně, padělání dokumentů, zanedbání povinné výživy. Zadržený byl v Polsku pro některé trestné činy odsouzen k výkonu trestu odnětí svobody v celkové délce téměř 3 roky, u dalších skutků je trestně stíhán a hrozí mu až 25 let odnětí svobody. V České republice pobýval několik let pod cizí identitou a živil se prací na stavbách. Poté, co se o něj začali zajímat naši detektivové, podařilo se muže vypátrat a zadržet během 3 dnů. Při svém zatýkání kladl aktivní odpor a pokusil se o útěk. V současné době je umístěn v předběžné vydávací vazbě a čeká na rozhodnutí o vydání do Polska.
 
Ve druhém případě dne 13. listopadu zadrželi ve večerních hodinách na ubytovně v Třinci osmadvacetiletého Zdeňka Dočkala, který se vyhýbal nástupu do výkonu trestu odnětí svobody. Příkaz do výkonu trestu odnětí svobody byl na něj vydán v říjnu, neboť v březnu letošního roku byl pravomocně odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání 7 let. V letech 2008 až 2010 spolu s dalšími 4 muži přepadával zejména starší osoby v rodinných domech na Prostějovsku. Muži se při svých přepadeních maskovali kuklami a neváhali použít ani násilí. V jednom případě svou oběť napadli s nožem, v dalších případech hrozili použitím střelné zbraně. Ve většině případů své oběti povalili na zem, tloukli je pěstmi a nakonec svázali lepící páskou. To vše za účelem získání finanční hotovosti. Zdeněk Dočkal byl svým zadržením natolik překvapen, že se nezmohl na žádný odpor. Následně byl umístěn do věznice, kde si začal odpykávat svůj trest.
 
Videozáznamy z obou zadržení naleznete níže.
 
kpt. Mgr. Zuzana Součková
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
19. listopadu 2012

vytisknout  e-mailem