Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zadržení členů tzv. Luhaňské brigády

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) provedli v minulém týdnu na jižní Moravě rozsáhlou operaci s krycím názvem Brigáda, která se týkala dlouhodobé násilné trestné činnosti ukrajinské organizované zločinecké skupiny zaměřené na vydírání. 

Podle našich závěrů měli členové takzvané Luhaňské brigády dlouhodobě, zejména v Brně a Jihomoravském kraji, vysoce organizovaně a konspirativně páchat trestnou činnost, která se zaměřovala především na vydírání osob pocházejících z Ukrajiny. Poškození měli obviněným osobám jednorázově či pravidelně platit částky za tzv. ochranu. Forma nátlaku na poškozené měla být různého charakteru a intenzity, kdy cílem mělo být zastrašit poškozené a vzbudit v nich důvodné obavy o život, zdraví a majetek.

Tímto způsobem měly obviněné osoby získat neoprávněný prospěch ve výši nejméně 2,5 milionu Kč.

Při realizaci úkonů trestního řízení došlo k zadržení 7 osob (4 muži a 3 ženy). Při akci s kriminalisty NCOZ spolupracovali policisté z Útvaru rychlého nasazení a Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Podporu poskytovaly i další servisní útvary Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje.

Čtyři muži jsou obviněni z trestných činů „účast na organizované zločinecké skupině“ a „vydírání“ a byli soudem vzati do vazby. Jeden podezřelý je v současné době neznámého pobytu.

V této věci jsou dále obviněny 2 ženy, které dle našich závěrů měly část finančních prostředků získaných trestnou činností, minimálně ve výši cca 860 tisíc Kč, „legalizovat“ a to zejména tím, že pro převody finančních prostředků poskytly hlavním účastníkům organizované skupiny své bankovní účty. Obě ženy jsou stíhány na svobodě a to pro trestné činy „účast na organizované zločinecké skupině“ a „legalizace výnosů z trestné činnosti“.

V rámci provedených domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků byla mimo jiné nalezena finanční hotovost v řádu milionů Kč, jejíž původ bude předmětem dalšího šetření a dvě střelné zbraně, které budou podrobeny znaleckému zkoumání.

Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Brně.

V případě pravomocného rozsudku hrozí hlavním organizátorům dle příslušné právní kvalifikace tresty odnětí svobody s horní hranicí převyšující 10 let.

Kriminalisté NCOZ vyzývají další osoby (poškozené podnikatele), které se cítí být poškozeny trestnou činností tzv. Luhaňské brigády (zejména v Jihomoravském kraji), případně mají k trestné činnosti zásadní informace, aby kontaktovaly policisty na telefonních číslech: 974 620 649 či 603 191 007 nebo prostřednictvím e-mailu: ncoz.e5@pcr.cz.


 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
26. října 2021

Odkazy do noveho okna

Brigáda 1

Brigáda 1 

Detailní náhled

Brigáda 2

Brigáda 2 

Detailní náhled

Brigáda 3

Brigáda 3 

Detailní náhled

Brigáda 4

Brigáda 4 

Detailní náhled

Brigáda 5

Brigáda 5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem