Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Zadrženému střelci z Žebětína hrozí až dvacetiletý trest

BRNO: Díky velmi dobré spolupráci se ho podařilo dopadnout na Slovensku. 

V pondělí krátce před 13. hodinou přijali policisté oznámení, že v brněnském Žebětíně neznámý muž vystřelil na řidiče auta, který projížděl Ostrovačickou ulici. Maskovaný muž auto zastavil, přistoupil k okýnku řidiče a vystřelil. Řidič naštěstí duchapřítomně zareagoval, a přestože utrpěl zranění, z místa rychle odjel směrem do Žebětína, kde mu lidé zavolali záchranku a přivolali také policii. Následně jsme zjistili, že maskovaný muž se stejným způsobem snažil zastavit další vozidlo, jehož osádka však po spatření muže se zbrani nezastavila a ujela. O několik desítek minut poté jsme na linku 158 přijali oznámení, že maskovaný mladík přepadl večerku v nedaleké Bystrci, odkud si odnesl peníze a cigarety. Popis útočníka se shodoval s tím, jak maskovaného muže popsal poškozený řidič. Policisté do pátrání po útočníkovi ihned zapojili desítky příslušníků, včetně Speciální pořádkové jednotky či psovodů se psy, kteří pátrali po horké stopě. Ze vzduchu situaci monitoroval vrtulník, pachateli se však podařilo zmizet. V úterý ráno se kriminalistům podařilo ustanovit totožnost podezřelého a pátrání pokračovalo.
 
Policisté vyslechli stovky osob, prověřovali kontakty a styky podezřelého a využili jsme operativně pátrací prostředky, které nám umožňuje trestní řad. Podařilo se nám zjistit, že podezřelý by se měl nacházet na Slovensku. Díky velmi dobře spolupráci se slovenskou policii, Národní centrálou SIRENE Odboru mezinárodní policejní spolupráce, Krajským státním zastupitelstvím v Brně a Městským soudem v Brně, jehož soudce vydal na základě podnětu krajského státního zástupce evropský zatýkací rozkaz, se hledaného podařilo ve čtvrtek v odpoledních hodinách na Slovensku zadržet. Mladík je stíhaný pro zvlášť závažný zločin vraždy ve stadiu pokusu, zločinu loupeže, nebezpečného vyhrožovaní, krádeže a nedovoleného ozbrojování. V případě odsouzení hrozí dosud netrestanému muži trest odnětí svobody až na 20 let.
 
Poděkování policie za spolupráci patří i občanům, kteří nebyli lhostejní ke svému okolí a předávali nám řadu podnětů, a také sdělovacím prostředkům a zástupcům místní samosprávy.
 
 
mjr. Petra Vedrová, 19. 6. 2015
Odkazy do noveho okna

žebětín_1

žebětín_1 

Detailní náhled

žebětín_2

žebětín_2 

Detailní náhled

žebětín_3

žebětín_3 

Detailní náhled

žebětín_4

žebětín_4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem