Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zadržené kapsářky

Policisté zadrželi pětici žen, které od prosince minulého roku společně páchaly kapesní krádeže v metropoli. Jejich revírem bylo především hlavní nádraží, to se jim také stalo osudným. 

Na přelomu listopadu a prosince získali kriminalisté čtvrtého oddělení druhého policejního obvodu na základě své „práce v terénu“ informace o nové skupince žen páchající kapesní krádeže v centru metropole. Tato zjištění následně potvrdily i záznamy kamer kde byly ženy při své činnosti zachyceny. A to jak v centru, tak především z prostor železniční stanice Praha hl. nádraží. Kriminalisté zjistili, že podezřelé ženy cílí na cestující odjíždějící na různá místa v zahraničí. Scénář byl vždy stejný, společně si v prostorách nádraží vytipovaly oběť, kterou sledovaly až na nástupiště. Když poškozený nastupoval do vlaku, vytvořily na schůdkách, nebo v chodbičce umělou tlačenici, aby ho pak mohly lépe okrást. Ještě před odjezdem vlaku stihly i s lupem vystoupit a scénář několikrát zopakovat na jiné oběti. Činnost měly promyšlenou, dopoledne nádraží, jelikož v tuto denní dobu se zde pohybuje velké množství cestujících. Poté centrum, kde jsou turisté pořád.

Podezřelé se na našem území dlouhodobě nezdržovaly, ale odjížděly a zase se vracely. Nebylo tak lehké je vypátrat a zadržet. Kriminalisté navíc zjistili, že jejich skupina je dobře organizovaná, má svou hlavní vedoucí, která ostatním rozděluje práci. Začátkem února však spadla klec a kriminalisté, kteří je již delší dobu sledovali, vyčkali, až budou pohromadě a poté je zadrželi. Zadržení proběhlo, kde jinde než na hlavním nádraží nedlouho poté, co se ženy pokusily okrást ve vlaku turistu z Indie.

Dle zjištěných informací se jedná o profesionální kapsářky s bohatou trestní minulostí v zahraničí. Aby ztížily policii dopadení, užívají spoustu fiktivních jmen tzv. aliasů. Policisté také museli přistoupit k dobrému maskování (čepice, brýle, kufry atd.), neboť zadržené si navzájem hlídaly okolí.

Velkým problémem kapesních krádeží na vlakovém nádraží je, že většina poškozených jsou cizinci a samotnou krádež zjistí až během jízdy vlakem. Událost buď vůbec nenahlásí, nebo ji nahlásí až v cílové stanici v zahraničí.

V tuto chvíli jsou ženy (1990, 1992, 1995, 2000 a 2001), z nichž jsou dvě v jiném stavu, podezřelé z celkem pěti krádeží, a z další již byly obviněny. Na svůj další osud čekají ve vazbě. Policisté u nich navíc zajistili hotovost kolem sto padesáti tisíc korun v různých měnách.

por. Mgr. Jan Rybanský - 1. březen 2023

vytisknout  e-mailem