Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Žádost o zveřejnění systemizace Policejního prezidia ČR

Žadatel požadoval poskytnutí informací dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím: 

  1. poskytnutí posledního návrhu systemizace Policejního prezidia ČR, včetně posledního návrhu systemizace správy logistického zabezpečení Policejního prezidia ČR (dále jen SLZ),
  2. poskytnutí veškerých dokumentů, které s touto systemizací na úrovni SLZ, dále Policejního prezidia ČR a Ministerstva vnitra vznikly nebo do doby doručení vzniknou,
  3. zaslání zápisů ze všech porad na úrovni Policejního prezidia ČR, které obsahují informace o návrhu systemizace Policejního prezidia za dobu posledních šesti měsíců,
  4. poskytnutí informace, z jakého důvodu má být zrušeno systemizované jeho tabulkové místo a nikoliv tabulkové místo právničky – referenta společné státní správy a samosprávy na odboru, kde je žadatel zařazen,
  5. poskytnutí informace, která konkrétní osoba v jaké fázi zamýšlené reorganizace rozhodne, s kterým konkrétním referentem společné státní správy a samosprávy bude ukončen pracovní poměr výpovědí,
  6. na jaký organizační prvek Policejního prezidia ČR a na jaké konkrétní tabulkové místo bude převedeno plnění jeho stávajících pracovních úkolů,
  7. sdělení výše úspory, kterou zrušením žadatelova pracovního místa bude dosaženo,
  8. následně požaduje poskytnutí veškerých právních předpisů a interních aktů řízení, které upravují systemizaci policejního prezidia ČR.
Policie České republiky posoudila výše uvedenou žádost o informace a konstatuje, že části žádosti uvedené pod body 3) a 5) až 8) se vyhovuje.
 
Informace požadované pod body 1), 2) a 4) žadateli nebyly poskytnuty.
 
K bodu 3)
V příloze poskytujeme zápisy z porad v rámci Policejního prezidia ČR, ve kterých jsou obsaženy informace o systemizaci Policejního prezidia ČR a správy logistického zabezpečení (dále jen SLZ).
Jedná se o porady SLZ ze dne 19. října 2012, 6. prosince 2012. 3. ledna 2013 a 4. února 2013. Součástí přílohy je i výňatky zápisu z porad policejního prezidenta s řediteli krajských ředitelství policie a řediteli útvarů s celorepublikovou působností.
 
K bodu 5)
V souvislosti s návrhem systemizace Policejního prezidia ČR a návrhem systemizace SLZ byl zpracován referátník s žádostí o změnu organizační struktury a zrušení čtyř systemizovaných pracovních míst pro nadbytečnost. V případě rušení systemizovaných míst v rámci Policejního prezidia ČR, jeho součástí je i SLZ, je posloupnost schvalování návrhu systemizace a nové organizační struktury následovná:
  1. ředitel SLZ,
  2. ekonomický ředitel,
  3. policejní prezident,
  4. ministr vnitra.
Vydání rozhodnutí, či jiného opatření vůči policistům, či zaměstnancům v rámci jednotlivých úseků, kterých se organizační změny týkají, náleží příslušnému vedoucímu pracovníkovi či příslušnému služebnímu funkcionáři s personální a kázeňskou pravomocí.
 
K bodu 6)
V případě zrušení některého z navržených pracovních či služebních míst v rámci Policejního prezidia ČR, bude činnost převedena na jiné pracovníky či policisty v rámci organizační struktury Policejního prezidia ČR.
 
K bodu 7)
V případě zrušení některého z navržených pracovních či služebních míst v rámci Policejního prezidia ČR dojde zejména ke mzdovým úsporám.
 
K bodu 8)
Za obecnou právní úpravu lze považovat zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, částečně i zákon č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Konkrétněji pak systemizaci Policie ČR upravují interní akty řízení, kterými jsou nařízení Ministerstva vnitra č. 61/2009, kterým se stanoví zásady systemizace služebních a pracovních míst v ministerstvu, Závazný pokyn policejního prezidenta (dále jen ZP PP), rozkaz policejního prezidenta č. 214/2008 Sb., kterým se vydává organizační řád PP ČR a rozkaz policejního prezidenta č. 13/2013, kterým se vydává organizace PP ČR. V příloze zasíláme, nařízení Ministerstva vnitra č. 61/2009, rozkaz policejního prezidenta č. 214/2008 Sb., kterým se vydává organizační řád PP ČR a rozkaz policejního prezidenta č. 13/2013, kterým se vydává organizace PP ČR. Zákon č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů je zveřejněn na webových stránkách Policie ČR www.policie.cz a zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce naleznete na oficiálních stránkách, které se věnují problematice pracovního práva http://zakonik-prace.cz/.
.
plk. Mgr. Pavla Kopecká
5. dubna 2013

vytisknout  e-mailem