Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Žádost o zaslání dokumentu ze spisu

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. (17548/2023) 

Policie České republiky, Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje (dále jen „povinný subjekt“), které je povinným subjektem dle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 106/1999 Sb.“), obdrželo dne 1. února 2023 žádost o poskytnutí informací dle zákona č. 106/1999 Sb. K žádosti byla přiložena naskenovaná plná moc……………………... Předmětem žádosti byly informace ze spisu č. j…………………, konkrétně identifikace fyzické osoby jednající s ………………… a zaslání kopie podání vysvětlení předmětné osoby.

K  požadavku na identifikaci konkrétní osoby z výše uvedeného č. j. sdělujeme,
že tato není možná. Dle § 8a odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. platí, že povinný subjekt poskytne informace týkající se osobnosti, projevů osobní povahy, soukromí fyzické osoby a osobní údaje jen v souladu s právními předpisy, upravujícími jejich ochranu. Dle § 60 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky zpracovává povinný subjekt osobní údaje v rozsahu nezbytném pro plnění svých úkolů a zároveň je povinen zabezpečit informace před neoprávněným přístupem, změnou, zničením, ztrátou nebo odcizením, zneužitím nebo jiným neoprávněným zpracováním. Právní rámec dále stanovuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES a zákon č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů, který v rámci § 24 stanovuje účel zpracování osobních údajů tak, že povinný subjekt může zpracovávat a evidovat osobní údaje, které jsou nezbytné pro plnění úkolu a výkon veřejné moci stanovených jinými zákony za účelem předcházení, vyhledávání a odhalování trestné činnosti, stíhání trestných činů, výkonu trestů a ochranných opatření, zajišťování bezpečnosti České republiky nebo zajišťování veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti, včetně pátrání po osobách a věcech. Jinými slovy jakékoliv poskytnutí osobních údajů mimo zákonný rámec je porušením jejich zabezpečení a Váš požadavek do zákonného rámce nespadá, neboť žádost podle zákona č. 106/1999 Sb. není prostředkem k prolomení ochrany osobních údajů.

Vzhledem k výše uvedenému, resp. skutečnosti, že fyzická osoba není a nemůže být ze strany povinného subjektu ztotožněna, Vám nicméně, v souladu s nálezem Ústavního soudu pod sp. zn. III. ÚS 3339/20, v příloze poskytujeme předmětné podání vysvětlení anonymizované v souladu s výlukami vyplývajícími z § 8 až § 11 zákona č. 106/1999 Sb.

Závěrem přijměte upozornění, že přiložená plná moc ……………………. nesplňuje náležitosti plné moci podané elektronicky, neboť tato není podepsána zaručeným elektronickým podpisem a ani se nejedná o výstup autorizované konverze dokumentu ve smyslu zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, a na tuto tedy nelze pohlížet bez dalšího jako na řádnou plnou moc pro účely vyřizování Vašeho elektronického podání. Nicméně povinný subjekt Vás v souladu s principem hospodárnosti nevyzval k upřesnění a doplnění plné moci pro zjevnou neúčelnost takového postupu, neboť tato není pro samotné vyřízení žádosti relevantní. ………………………….. byl v rámci č. j. ………………………………………. veden toliko jako oznamovatel, kdy není v pozici tzv. privilegovaného žadatele a jeho postavení tedy nemá na vyřizování žádosti žádný vliv.  

Tímto povinný subjekt vyřídil shora uvedenou žádost ze dne 1. února 2023, která byla podána podle zákona č. 106/1999 Sb.

plk. Mgr. Bc. Michaela Sedláčková
ředitelka kanceláře ředitele
27. února 2023

vytisknout  e-mailem