Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Žádost o poskytnutí informací dle zákona č. 106/1999 Sb.

150796/2018 

Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje, územní odbor Šumperk, který je povinným subjektem dle ustanovení § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen " zákon č. 106/1999 Sb."), odbržel dne 6. 12. 2018 žádost o poskytnuní informace dle zák. č. 106/1999 Sb.

Předmětem žádosti je podnět dopravnímu inspektorátu týkající se intenzivního zaměření jeho činnosti na problematiku dodržování přednosti chodců na přechodech pro chodce. 

K tomu sdělujeme, že podnět byl předán Krajskému ředitelství policie Olomouckého kraje, dopravnímu inspektrorátu Šumperk, k přijetí vlastních konkrétních opatření, zaměřených na problém popisovaný žadatelem. 

Dále se žadatel dotazuje, kolik provedla Policie ČR v posledních třech letech kontrolních akcí na území města Šumperka zaměřených na dodržování přednosti chodců na přechodech pro chodce, ve smyslu ust. § 5 odst. 2 písm. f) z. č. 361/2000 Sb, o provozu na pozemních komunikacích a o změně některých zákonů, v platném znění a rovněž kolik pokut a v jaké výši bylo za porušení uvedené zákonné povinnosti v tomto období řidičům uloženo. 

ODPOVĚĎ:

K první části sdělujeme, že provedenou analýzou a kontrolou všech realizovaných bezpečnostních a dopravních akcí za zmíněné období bylo zjištěno, že dopravně bezpečnostních akcí úzce zaměřených na bezpečnost silničního provozu, tedy včetně dodržování všech stanovených pravidel na přechodech pro chodce, bylo na území města Šumperka od 1. 1. 2016 dosud provedeno celkem 54.

K druhé části dotazu konstatujeme, že za uvedené období bylo na přechodech pro chodce zjištěno celkem deset protiprávních jednání, kdy tři byla vyřešena na místě v příkazním řízení v průměrné výši 166 ,- CZK, pět jednání bylo oznámeno správnímu orgánu a dvě jednání byla odložena z důvodu nezjištění konkrétního pachatele. 

Tímto povinný subjekt vyhověl shora uvedené žádosti ze dne 6. 12. 2018, která byla podána podle zákona č. 106/1999 Sb.

vytisknout  e-mailem