Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Žádost o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb.

ÚSTECKÝ KRAJ - Informace k trestným činům z nenávisti - doplnění 

Dotaz:

Žadatel požadoval poskytnutí doplňujících informací k vybraným incidentům, o nichž mu infomace již byly dříve poskytnuty. Ke každému z nich uvedl, jaké informace již byly poskytnuty. Celkem se jednalo o 5 incidentů, k nimž požadoval následující informace:

1. 3 incidenty - U následujících incidentů Vás žádáme o laskavé doplnění informací o tom, zda má policie informace, že pachatel mohl sledovat způsobení újmy, některé ze skupin ohrožených násilím z nenávisti, jako jsou židé nebo Romové atp., které mohou například pobývat v dané lokalitě.

2. U následujícího incidentu Vás žádáme o poskytnutí informace, zda již byl případ ukončen. Případně, jakým způsobem a kdy byl případ ukončen ze strany policie, pokud již byl ukončen? Pokud byl ukončen návrhem na podání obžaloby, prosím uveďte konkrétní státní zastupitelství, kam byl návrh podán, a pod jakou spisovou značkou může být případ identifikován státním zastupitelstvím.

3.

Zabývali jste se tímto incidentem? (týká se především incidentů z monitoringu In IUSTITIA)

Jak byl incident kvalifikován z hlediska trestního zákoníku? (ve všech fázích trestního řízení), tj. v rámci

prověřování

po ZUTR

v rámci NPO

či došlo k překvalifikování skutkové podstaty trestného činu a z jakých důvodů.

U incidentů z jiných zdrojů než ESSK (viz příloha) zabývali jste se možností, že se jedná o trestný čin z nenávisti? Prosíme i uvedení negativní odpovědi proč tato úvaha nepřipadala v úvahu.

Na základě jakých informací byla prověřována nenávistná pohnutka? Pokud se jedná o psaný či grafický projev, prosím uveďte jeho doslovné znění.

O co v daném trestném činu šlo? (prosím stručně odpovězte sedm základních kriminalistických otázek: „KDO, CO, KDY, KDE, JAK, ČÍM, PROČ“)

Jakými osobnostními charakteristikami se vyznačoval pachatel trestného činu a jeho oběť (jejich počet, pohlaví, věk, státní příslušnost) potažmo další nepodléhající ochraně osobních údajů)?

Jakým způsobem a kdy byl případ ukončen ze strany policie, pokud již byl ukončen?

Pokud byl ukončen návrhem na podání obžaloby, prosím uveďte konkrétní státní zastupitelství, kam byl návrh podán, a pod jakou spisovou značkou může být případ identifikován státním zastupitelstvím.“

Odpověď:

Ad 1.

6.         Trestný čin (id): 3981575 (číslo jednací: 53515) - V průběhu šetření nebyly zjištěny skutečnosti, že by pachatel svým jednáním sledoval způsobení újmy některé ze skupin ohrožených násilím z nenávisti. Svého jednání se vždy dopustil v silně podnapilém stavu, při kterém páchal výtržnosti. Pachatel uvedených trestných činů v důsledku svého životního stylu v listopadu 2018 zemřel.

12.       Trestný čin (id): 4099901 (číslo jednací: 168256) - V průběhu šetření nebyly zjištěny skutečnosti, že by pachatel svým jednáním sledoval způsobení újmy některé ze skupin ohrožených násilím z nenávisti. Svého jednání se vždy dopustil v silně podnapilém stavu, při kterém páchal výtržnosti. Pachatel uvedených trestných činů v důsledku svého životního stylu v listopadu 2018 zemřel.

16.       Trestný čin (id): 4159856 (číslo jednací: 223756) - Z předmětného spisového materiálu vedeném na UO Chomutov nijak nevyplývá a ani PČR nemá žádné informace či indicie o tom, že pachatel skutkem sledoval způsobení nějaké újmy skupin ohrožených násilím, či nenávistí. V tomto konkrétním případě se PČR přiklání k tomu, že šlo o vandalismus. V předmětném vchodě panelového domu nebydlí ohrožené skupiny osob.

Ad 2.

17.       Trestný čin (id): 4182174 (číslo jednací: 243823) - Okresní soud Teplice pod č. j. 3 T 198/2018 - vinen - tr. činy podle § 358/1,2a tr. zákoníku a 404 tr. zákoníku ve shodě s původním výrokem. Právní moc dne 8. 12. 2018.

Ad. 3.  

Prověřením v informačním systému Policie ČR nebyl tento skutek nalezen. Policie v této věci neprováděla šetření v souvislosti s rasistickými výroky na adresu Egypťanů.


26. 2. 2019

vytisknout  e-mailem