Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Žádost o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb.

ÚSTECKÝ KRAJ - Žádost o informace v souvislosti s rekonstrukcí ul. Smetanova v katastrálním území města Košťany 

Dotaz:

V souvislosti s předmětnou rekonstrukcí komunikace ul. Smetanova, vydalo souhlasné stanovisko oddělení komunikací, „komunikační inženýr“ Dopravního inspektorátu Krajského ředitelství Policie, uzemní odbor Teplice. Tato informace je zahrnuta v textu - souhlasu s provedením ohlášené stavby, – vydané Magistrátem města Teplice, spi. zn. OD/060682/18/Ro/ohl.

Je zřejmé, že oprávněná úřední osoba, v tomto případě pracovník zmíněného územního odboru DI Teplice, se nebyl před vydáním souhlasu vůbec podívat na místě a neseznámil s místem, kde dochází ke změně šířkových poměrů průjezdnosti křižovatky, jak ul. Smetanova, tak především Sklářské ulice.

Jako spolek ... se souhlasným stanoviskem územního odboru DI Teplice nesouhlasíme, neboť nebyly zohledněny všechny dopady zmíněné změny profilů komunikace, jejich zúžení a tím vyvolání jistých možností dopravně bezpečnostních rizik v dané lokalitě.

a) Pracovník DI Teplice, nevzal na vědomí, že do Košťan jezdí také autobusová doprava Ústeckého kraje, dále pak zásobování míst. firem atd.. Tato doprava je řešena ul. Teplickou směr na nám. Míru a pak následně do části města Střelná.

- pokud dojde k překopu silnice (z jakéhokoliv důvodu, případně v zúženém profilu výjezdu z nám. Míru k dopravní nehodě) za křižovatkou ul. Teplická s ul. 8 května bude znemožněna autobusová doprava ve směru na nám. Míru a následně na část města - Střelná.

- dříve řešen průjezd (objízdná trasa) ul. Teplická – Spojenců – Sklářská – Smetanova – Nerudova - Hornická.

Provedenou rekonstrukcí a zúžením profilu komunikace Sklářské a Smetanova, zde autobusy nebudou mít možnost vůbec projet! Viz fotodokumentace.

b ) Nevíme, zda je známo DI Teplice, že se v ul. Spojenců nachází také dopravní firma ... a další firmy, které využívají ul. Smetanovu a Sklářskou v případě špatného odbočení nákladního vozidla z firmy nebo v případě neprůjezdnosti ulice Nerudova pro výjezd na hlavní komunikaci Teplickou. Tato skutečnost nebyla nijak ozřejměna.

- Pokud dojde k výluce užití ul. Nerudava a to z jakéhokoliv důvodu. Výjezd ze zmíněné firmy bude možná řešen průjezdem ul. Smetanova a odbočením do ul. Husova. Zde je problematické odbočení vpravo velkých nákladních vozidel.

- Jako dopravně bezpečnostní riziko je vnímána skutečnost, že v uvedené ul. se nachází školka, následně zde je zvýšen i pohyb školáků.

Vzhledem k uvedeným skutečnostem, žádáme nadřízený orgán územního odboru Dopravního inspektorátu Teplice, aby přehodnotil souhlasné stanovisko, případě jej korigoval se zaměřením na zapracování výše uvedených skutečností.

Odpověď:

Požadované informace směřují k vytváření nových informací, ke kterému není Policie České republiky podle zákona č. 106/1999 Sb. povinna. Podle § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb. se povinnost poskytovat informace netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací. Ustanovení § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb. bylo do uvedeného zákona včleněno zákonem č. 61/2006 Sb. V důvodové zprávě k této novele se uvádí: „Povinný subjekt je povinen poskytovat pouze ty informace, které se vztahují k jeho působnosti, a které má nebo by měl mít k dispozici. Naopak režim zákona o svobodném přístupu k informacím nestanovuje povinnost nové informace vytvářet.“

Podle § 3 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. se informací pro účely tohoto zákona rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního. Informací je tedy pouze to, co skutečně zaznamenaným způsobem existuje (viz např. rozsudek Nejvyššího správního soudu č. j. 5 As 24/2015-36).

Naopak zákon č. 106/1999 Sb. nestanovuje povinnost nové informace vytvářet či vyjadřovat názory povinného subjektu k určité problematice, odůvodňovat své postupy, vytvářet právní analýzy či zpracovávat právní stanoviska na základě zadání žadatele.  Vzhledem k tomu, že žádost o poskytnutí informací směřuje k vyjádření názoru a odůvodnění postupu povinného subjektu, nevztahuje se na tuto žádost jeho informační povinnost podle výše uvedeného zákona. 


Váš podnět byl s ohledem na výše uvedené skutečnosti postoupen na odbor služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje, který se jím bude zabývat.


18. 7. 2018

vytisknout  e-mailem