Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Žádost o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb.

ÚSTECKÝ KRAJ - Dopravní nehody na úseku silnice I/62 – ulice Podmokelská – ulice Karolíny Světlé 

Dotaz:

1) Kolik dopravních nehod eviduje Policie ČR na dopravním úseku silnice I/62 – ulice Podmokelská – ulice Karolíny Světlé za posledních deset let? Žádám o uvedení statistiky za jednotlivé roky s uvedením popisu dopravní nehody, její závažnosti a uvedení příčiny dopravní nehody.

2) Je tento úsek považovaný Policií ČR za rizikový z pohledu dopravní bezpečnosti? Pokud ano, z jakých důvodů?

3) Je oproti jiným dopravním místům v okrese Ústí nad Labem výše uvedené místo považováno za nejrizikovější do té míry, že zde jedinou alternativou pro zvýšení bezpečnosti je vybudování kruhového objezdu?

Odpověď:

Ad 1)   Vzhledem k formulaci dotazu nelze jednoznačně definovat úsek pozemní komunikace pro vyhodnocení počtu a charakteru dopravních nehod, neboť silnice I/62 netvoří ucelený úsek mezi křižovatkami s místní komunikací – ul. Podmokelská a místní komunikací – ul. Karolíny Světlé. Uvedené ulice tvoří izolovanou křižovatku mimo těleso silnice I/62.

Pro účely dotazu, respektive předpokladu jeho věcnosti, byl pro vyhodnocení dopravní nehodovosti vybrán úsek silnice I/62 v délkovém rozsahu cca 500 m v dotčené oblasti, tedy se středem úseku přibližně v křižovatce s místní komunikací – ul. Podmokelská (mapový podklad v příloze - soubor Mapa.pdf). V období od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2020 v tomto úseku došlo 31 dopravním nehodám šetřených Policií České republiky, z nichž k 6 dopravním nehodám s 9 lehkými následky na zdraví. Bližší specifikace jednotlivých dopravních nehod, kterou lze čerpat ze statisticky sledovaných údajů, je k dispozici v příloze (soubor Dopravní nehody.pdf).

Pro potřeby individuálního posouzení rozsahu a charakteru dopravní nehodovosti v odlišně specifikované oblasti doporučujeme použít internetové stránky na adrese nehody.cdv.cz v menu „Statistiky“.

Ad 2)   Výše uvedená lokalita není Policií České republiky vyhodnocena jako riziková. Z hlediska počtu dopravních nehod lze roky 2019, případně 2015 a 2013 hodnotit jako „mírně zvýšené“.

Ad 3)   Vzhledem k předchozím bodům lze konstatovat, že dotazovaná lokalita není oproti jiným lokalitám v teritoriu okresu Ústí nad Labem rizikovější. Výstavbou okružní křižovatky není primárně sledován pouze zájem zvýšení bezpečnosti silničního provozu, nýbrž doplnění absentujících křižovatkových pohybů, pro účely záměru města Ústí nad Labem plnohodnotně napojit pozemky situované severně od silnice I/62. Územní rozhodnutí akce, jejíž součástí je Vámi zmíněná okružní křižovatka na silnici I/62 nabylo právní moci pod názvem „Napojení pozemků severně od silnice I/62 v Ústí n. L.“.


24. 11. 2021

vytisknout  e-mailem