Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Žádost o poskytnutí informace

KRAJ VYSOČINA: Informace vyžádaná podle zákona 106/1999 Sb. 

Policie České republiky, Krajské ředitelství policie kraje Vysočina, jako povinný subjekt, obdržela dne 5. dubna  2022 cestou e-podatelny povinného žádost o poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. Žadatel ve své žádosti požaduje následující informace:

„Jako osoba oprávněná žádám tímto Policii České republiky, Krajské ředitelství policie kraje Vysočina, jako osobu povinnou o poskytnutí následujících informací podle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění změn a doplnění:

  1. zda společnost VEMAX auto s.r.o. informuje PČR Velký Beranov o tom, že začala, provádí nebo dokončila opravu svodidel na dálnici D1 po dopravní nehodě, k níž byla PČR Velký Beranov vyzvána (popř. o níž byla informována), 
  2. zda společnost VEMAX auto s.r.o. informovala PČR Velký Beranov o tom, že provedla urgentní nebo jinou opravu svodidel na dálnici D1 po dopravní nehodě, o níž byla vyrozuměna PČR Velký Beranov dne 30.6. 2020 (v návaznosti na obsah Vašeho č.j. KRPJ-38040-3/ČJ-2022-1600KR ze dne 30.3. 2022), a pokud ano, tak jakým způsobem o tom informovala, a v jakém čase a ve kterém úseku D1 opravu provedla,
  3. zda společnost VEMAX auto s.r.o. informovala PČR Velký Beranov o tom, že dne 1. 7. 2020 provedla urgentní nebo jinou opravu svodidel na dálnici D1 po dopravní nehodě, o níž nebyla vyrozuměna PČR Velký Beranov.

Povinný subjekt předmětnou žádost důkladně posoudil, a to zejména z formálního a obsahového hlediska a konstatuje, že ji lze vyřídit v režimu informačního zákona. Současně ale povinný subjekt konstatuje, že její vyřízení tak, aby mohlo být žádosti v plném rozsahu vyhověno, bude vyžadovat manuální vyhledávání požadovaných informací v interním informačním systému. Povinný subjekt v této souvislosti uvádí, že v rámci používaných elektronických systémů a databází povinného subjektu neexistuje žádná elektronická evidence ani žádná statistika, která by vedla údaje v takové podobě, jak je žadatel požaduje. Žádný právní předpis ani interní akt řízení takovou povinnost povinnému subjektu neukládá. Proto nelze požadované informace získat žádným jednoduchým způsobem, ale pouze ručním vyhledáváním.

Povinný subjekt ale vyřizoval několik předchozích žadatelových žádostí, týkajících se předmětné věci, proto má požadované informace k dispozici již z předešlých vyhledávání. 

Odpověď ad 1)

Pokud byla středová svodidla poškozena po dopravní nehodě takovým způsobem, že byla nutná okamžitá oprava, tak byla dozorčí službou dálničního oddělení Velký Beranov telefonicky informována firma VEMAX, která sdělila pravděpodobný čas dojezdu jejich pracovníků na místo, kde došlo k poškození. Po dojezdu pracovníků firmy VEMAX na místo byla o tomto informována dozorčí služba. Stejný postup byl při ukončení prací. Obsah veškeré komunikace se stručně zaznamenával zápisem v interním informačním systému, ať již u konkrétní události nebo v denním průběžném přehledu.

Pokud poškození svodidel nevyžadovalo bezprostřední opravu (například jejich mírné vyhnutí, které bezprostředně neohrožovalo BESIP), byla praxe taková, že pracovníci firmy VEMAX po dohodě s dozorčí službou (byla domluvena doba, s co nejmenší intenzitou provozu) opravovali najednou celý úsek. O začátku opravy a jejím konci byla informována dozorčí služba, která opět tuto skutečnost zaznamenala zápisem do interního informačního systému. V naprosté většině případů probíhala komunikace telefonicky.

Odpověď ad 2)

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina, dálniční oddělení Velký Beranov, v daný den, tedy 30. 6. 2020, neobdrželo od společnosti VEMAX auto s.r.o. žádnou informaci o tom, že by tato společnost chtěla provést nebo prováděla v daný den, tedy 30. 6. 2020, urgentní nebo jinou opravu svodidel na dálnici D1 po dopravní nehodě.

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina pro úplnost uvádí, že v daném období, tedy 30. 6. 2020, telefonicky vyrozumělo ve dvou případech pověřeného pracovníka společnosti VEMAX auto s.r.o. na vybočení (vyhnutí) mobilních betonových svodidel, a to v 16:50 hodin – vyhnutí mobilních svodidel v dopravním omezení – 147,1 km dálnice D1 směr Brno a v 18:15 hodin – betonové retardéry (svodidla) vybočují do jízdního pruhu – 92,0 km dálnice D1 směr Praha.

Informace o tom, že by na tato dvě vyrozumění společnost VEMAX auto s.r.o. zareagovala tím, že vybočená středová svodidla dne 30. 6. 2020 hodlá opravovat nebo v daný dne opravovala, dálniční oddělení Velký Beranov neobdrželo.

Odpověď ad 3)

Ano, společnost VEMAX auto s.r.o. informovala PČR Velký Beranov o tom, že dne 1. 7. 2020 hodlá provést rovnání středových mobilních svodidel na dálnici D1 v km 119 – 134 směr Brno. Oznámení bylo realizováno ze strany společnosti VEMAX telefonicky, a to dne 1. 7. 2020 v 10:02 hodin na dozorčí službu dálničního oddělení Velký Beranov. Z tohoto oznámení vyplývalo, že společnost VEMAX auto s.r.o. započne cca 10:15 hodin – 11:45 hodin rovnat v úseku km 119 – 134 mobilní středová svodidla, že bude omezený vždy levý jízdní pruh a že by se mělo jednat o vytipované čtyři úseky.

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina pro úplnost uvádí, ze strany dálničního oddělení Velký Beranov dne 1. 7. 2020 žádná výzva k urgentní ani jiné opravě svodidel společnosti VEMAX auto s.r.o. dávána nebyla.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
20. duben 2022

vytisknout  e-mailem