Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Žádost o poskytnutí informace

KRAJ VYSOČINA: Informace vyžádaná podle zákona 106/1999 Sb. 

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina obdrželo dne 11. června 2020 datovou zprávou písemnost, která je označena jako „Žádost o poskytnutí informace podle zákona č. 106/1999 Sb.“ (dále jen „informační zákon“). Na základě informačního zákona žadatel žádá „o poskytnutí informací vztahujících se k letecké nehodě ultralehkého letounu dne 9.5. l.r., při které pilot při přistávání na pozemku p.č. 1326 k.ú. Zbilidy zachytil o vrcholy smrků na lesních pozemcích p.č. 123, 124 a 132/12 v k.ú. Šimanov, jejichž jsem jedním ze spoluvlastníků. Při nehodě bylo celkem u 10 stromů přeraženy jejich vrcholy, které viník nehody z místa nehody odstranil“. Dále žádá o poskytnutí veškeré dokumentace z nehody a poničených našich smrků a seznam všech písemností (název písemnosti, datum vyhotovení, počet stran) uložených v policejním spisu.

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina, které je povinným subjektem podle § 2 odst. 1 informačního zákona Vaši žádost posoudil z hlediska nezbytných formálních náležitostí, a také z hlediska obsahu žádosti a konstatuje, že lze požadované informace poskytnout v režimu informačního zákona.

a) V kolik hodin (vč. min.) byla nehoda na policii nahlášena a zda nehodu nahlásil F.Z. bytem Zbilidy?

Odpověď: Událost byla oznámena dne 9.5.2020 ve 12.22 hodin na linku 158, majitelem letadla.

b) Kde se po příjezdu policie na místo nehody nacházel havarovaný letoun a kolik osob zúčastněných na nehodě policie na tomto místě vyšetřovala?

Havarovaný letoun se v době příjezdu hlídky policie nacházel v hangáru. Po příjezdu hlídky Policie ČR na místo zde bylo provedeno šetření u třech osob.

c)  Zda policie vyšetřovala, proč letoun nezůstal na místě do příjezdu policie a zda na tomto místě nedošlo k úniku paliva (vodní zdroj – nádrž Hubenov)

Ano, policie se otázkou „proč letoun nezůstal na místě do příjezdu policie“ zabývala. K úniku paliva z havarovaného letounu nedošlo.

d)  Otázka pod tímto písmenem není uvedena

e)   Zda byl pořízen písemný záznam vyslechnutých osob zúčastněných na nehodě a kdy?

Ano, výpovědi přítomných osob byly zaznamenány v úředním záznamu hlídky policie ze dne 9.5.2020.

f)    Co policie zjistila na místě nehody a k jakým konkrétním výsledkům a závěrům dospěla?

Hlídka policie na místě zjistila, že vlivem povětrnostních podmínek došlo při nízkém průletu nad letištěm k propadu letadla a k jeho havárii na plochu letiště. Při havárii bylo letadlo poškozeno, ke zranění osob nedošlo. Dechová zkouška pilota letadla byla negativní. K letadlu byly předloženy platné potřebné doklady. Ohledáním letadla bylo zjištěno poškození jeho levého křídla, podvozku a přední vrtule. Na pozemku letiště nedošlo k žádné škodě. V rámci šetření nebylo zjištěno, že by k nehodě došlo zaviněním jiné osoby.

g)   Jaký byl další postup policie po splnění kompetenčních povinností včetně uvedení názvu subjektů v časové posloupnosti (den, hodina).

Věc byla předána Ústavu pro zjišťování příčin leteckých nehod. Ve věci byla dále prováděna spolupráce s Leteckou amatérskou asociací ČR.

Povinný subjekt dále žadateli poskytuje:  Fotodokumentace z nehody a seznam všech písemností, uložených v policejním spisu.

mjr. JUDr. Dana  Čírtková, tisková mluvčí

29. červen 2020

vytisknout  e-mailem