Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Žádost o poskytnutí informace

KRAJ VYSOČINA: Informace vyžádaná podle zákona č. 106/1999 Sb. 

Dne 16. září 2020 obdrželo Krajské ředitelství policie kraje Vysočina datovou zprávou žádost o podání informace v souvislosti s identifikačním úkonem  – odebráním biologického materiálu konkrétní fyzické osobě. Žadatelka - právní zástupkyně této fyzické osoby - s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb. žádá o odpověď na následující otázky: 

1)    proč, dle jakého právního předpisu, k odběru biologických vzorků mého klienta vůbec, v uvedený den, došlo? 

2)    kde a do jakých, konkrétních, sbírek byly vzorky uloženy 

3)    do kterého informačního systému PČR jsou údaje zaneseny, zda se jedná o místní, republikový systém či jde o Schengenský informační systém 

4)    kteří vybraní, oprávnění, policisté mají ke vzorkům přístup? 

5)    jak dlouho bude bukální stěr evidován na odboru kriminalistické techniky PČR v Brně? 

6)    jak bude můj mandant policií informován o tom, že byly biologické vzorky vymazány? Jak bude toto tvrzení policie, právně relevantním způsobem, doloženo? 

7)    neexistuje žádná zákonná „schovací“ lhůta pro uložení vzorků?“ 

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. posoudilo tuto žádost a konstatuje, že část žádosti se týká zpracování osobních údajů konkrétní osoby, dále práva na přístup k jeho osobním údajům a také práva na výmaz jeho osobních údajů a proto byla žádost v bodech 1) – 5) a dále v bodě 6) a 7) postoupena k vyřízení Policejnímu prezidiu České republiky- odboru správy a kontroly osobních údajů. 

Žádosti podle zákona č. 106/1999 Sb. se posuzují podle obsahu, pokud se byť část požadovaných informací týká informací ohledně žadatele samotného (v tomto případě zastupovaného právním zástupcem) bude tato část projednávána nikoli podle zákona č. 106/1999 sb., ale podle příslušných ustanovení zákona č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů.

Žadatelka byla o postupu vyrozuměna a sdělili jsme jí, že od července 2019 se žádosti o výmaz nepíší samostatně na jednotlivé osoby, ale vše probíhá poloautomatickou formou, kdy jsou osoby zapracovány cestou výstupních sestav v informačním systému a tento velký soubor (jedná se o několik set osob) je zaslán na Policejní prezidium – odbor věcných gescí a statistik. 

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

14. prosinec 2020 

  

vytisknout  e-mailem