Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Žádost o poskytnutí informace

KRAJ VYSOČINA: Informace vyžádaná podle zákona 106/1999 Sb. 

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina, které je povinným subjektem podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 106/1999 Sb.“), obdrželo dne 7. února 2020 na datovou schránku Policie České republiky žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., ve kterých se žadatel domáhal poskytnutí bližších informací týkajících se nenávistných incidentů, které se staly na území kraje Vysočina v roce 2019.

„Otázka č. 1:

Jak byl incident kvalifikován z hlediska trestního zákoníku? (ve všech fázích trestního řízení), tj. v rámci

prověřování

po ZUTR

v rámci NPO

či došlo k překvalifikování skutkové podstaty trestného činu a z jakých důvodů.

Otázka č. 2:

Na základě jakých informací byla prověřování nenávistná pohnutka? Pokud se jedná o psaný

či grafický projev, prosím uveďte jeho doslovné znění.

Otázka č. 3:

O co v daném trestném činu šlo? (prosím stručně odpovězte sedm základních kriminalistických otázek: „KDO, CO, KDY, KDE, JAK, ČÍM, PROČ“)

Otázka č. 4:

Jakými osobnostními charakteristikami se vyznačoval pachatel trestného činu a jeho oběť (jejich počet, pohlaví, věk, státní příslušnost) potažmo další nepodléhající ochraně osobních údajů)?

Otázka č. 5:

Jakým způsobem a kdy byl případ ukončen ze strany policie, pokud již byl ukončen?

Otázka č. 6:

Pokud byl ukončen návrhem na podání obžaloby, prosím uveďte konkrétní státní zastupitelství, kam byl návrh podán, a pod jakou spisovou značkou může být případ identifikován státním zastupitelstvím.

Otázka č. 7:

Současně prosím o případné zaslání anonymizovaného usnesení o zahájení trestního stíhání.“

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina předmětnou žádost posoudilo a v souladu s § 12 zákona č. 106/1999 Sb. vám po vyloučení těch informací, u nichž to stanovuje zákon, poskytuje následující informace.

I.              č.j. 81667, místo spáchání - služební obvod územního odboru Havlíčkův Brod, datum spáchání od 1.7.2019 do 23.7.2019

K otázce č. 1:

Skutek byl kvalifikován jako přečin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia dle ust. § 405 zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku. K překvalifikování skutkové podstaty přečinu nedošlo.

K otázce č. 2:

Nenávistná pohnutka byla prověřována na základě svědeckých výpovědí, že osoba na veřejnosti nosila oblečení, které bylo opatřené symbolikou SS a na viditelném místě těla měla tetování se symbolikou SS. Právní kvalifikace činu byla stanovena také na základě vypracovaného znaleckého posudku soudního znalce z oboru sociologie, odvětví politologie a extrémismu. 

K otázce č. 3:

Obviněný na různých místech města Havlíčkův Brod, tedy na místech veřejnosti přístupných, nosil oblečení - čepici - obsahující symboliku SS a dále měl na viditelném místě na těle tetování se symbolem SS.

K otázce č. 4:

Pachatel – 1 muž, věk 31 let, Česká republika.

K otázce č. 5:

Případ byl ukončen návrhem na podání obžaloby.

K otázce č.  6:

Dne 25.11.2019 byl na Okresní státní zastupitelství v Havlíčkově Brodě podán návrh na podání obžaloby obviněného pod sp. zn. 1 ZT – 177/2019 pro přečin  podle ust. § 405 zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku.

K otázce č. 7:

Podstatné části usnesení jsou obsaženy v odpovědích na předchozí otázky.

II.            č.j. 113500, místo spáchání - služební obvod územního odboru Pelhřimov, datum spáchání od 19.10.2019 do 20.10.2019

K otázce č. 1:

Skutek byl kvalifikován pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci dle ust. § 228/2 a přečinu založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka dle ust. § 403/1 zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku.

K otázce č. 2:

Případ byl prověřován na základě přijatého oznámení, kdy neznámý pachatel poškodil cizí věc tím, že jí postříkal, pomaloval  či  popsal barvou - znaky hákových křížů a písmena SS"

K otázce č. 3:

Neznámý pachatel v Kamenici nad Lipou nastříkal sprejem na fasádu domu znaky hákových křížů a písmena "SS", dále u zde zaparkovaného osobního vozidla odstaveného na volně přístupném prostranství nastříkal symbol hákového kříže na zadní okno tohoto vozidla.

K otázce č. 4:

Na tuto otázku nelze odpovědět, neboť pachatel nebyl dosud zjištěn.

K otázce č. 5, 6, 7:

Případ byl ukončen usnesením o odložení trestní věci dle § 159a odst. 5 zákona č. 141/1961 Sb., trestního řádu - ze dne 18. 11. 2019.

vytisknout  e-mailem