Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Žádost o poskytnutí informace

KRAJ VYSOČINA: Informace vyžádaná podle zákona 106/1999 Sb. 

Dne 25. ledna 2019 obdrželo Krajské ředitelství policie kraje Vysočina cestou centrální podatelny povinného subjektu žádost o poskytnutí informace podle zákona č. 106/1999 Sb., ve které žadatelka žádá poskytnutí následujících informací: 

DN kde došlo k čelnímu nárazu a z těchto: protokol o dopravní nehodě, fotodokumentaci, plánek místa DN, znalecké posudky nebo lékařské zprávy (znalecké posudky potřebuji právě kvůli rozsahu zranění), pokud jde o časový úsek, pak je to rok 2018 a 2017

O jednotlivých účastnících potřebuji vědět pohlaví a věk (naprosto zásadní statistický údaj)

Ráda bych oslovila všechna Územní odbory spadající pod KŘ policie kraje Vysočina

Jsou pro mě důležité tedy pouze ty nehody, kde lékařské zprávy či jiné zprávy o rozsahu zranění jsou. Veškerý materiál je pro mě důležitý pouze komplexně, tedy všechny dokumenty.“

Povinný subjekt předmětnou žádost posoudil z hlediska obsahového a formálního a konstatuje, že žádost bude vyřizována v režimu informačního zákona. Informace v požadované struktuře ale nemůže být žadatelce poskytnuta. Povinný subjekt uvádí, že žadatelkou požadované informace nevede, požadovanou informací nedisponuje, žádnou takovou informaci nevytváří a není ani povinen ji vytvářet.  V tomto případě by se jejich vytvořením jednalo o vytvoření nové informace podle § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb., k čemuž povinný subjekt nemá zákonnou povinnost. Jak uvádí i důvodová zpráva k zákonu č. 61/2006 Sb., kterým bylo do zákona č. 106/1999 Sb. ustanovení § 2 odst. 4 přijato, toto ustanovení má zamezit žádostem o informace mimo sféru zákona a k vypracovávání takových materiálů nemůže být povinný subjekt nucen na základě své informační povinnosti, neboť taková úprava by byla zcela proti původnímu smyslu tohoto institutu. 

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina nemá k dispozici v rámci žádných svých evidencí ani informačních systémů statistická data a údaje v takové podobě, jakou požaduje žadatelka, a kterých se dotýká výše uvedený dotaz. Již k základnímu požadavku o poskytnutí informace spočívající ve vyspecifikování dopravních nehod, kde došlo k čelnímu nárazu, povinný subjekt konstatuje, že statistické výstupy dopravních nehod dostupné z informačního systému Lotus Notes, který je zároveň jediným povinnému subjektu dostupným zdrojem statistických dat, takový výstup neumožňuje, a to ani v prosté numerické podobě statistického výběru.

Dále povinný subjekt uvádí, že v případě vytvoření takové nové informace, v tomto případě konkrétního statistického souboru, by byl výsledkem pouze strohý numerický výstup za dané časové období bez provázanosti na konkrétní čísla jednací evidovaných skutků. Vytváření výstupů v uvedené a žadatelkou určené podobě povinnému subjektu žádný platný právní předpis v běžné praxi neukládá a nejsou zaznamenány na jakémkoliv nosiči. Ostatní informace, které žadatelka požaduje, jsou podřazeny k individuálnímu skutku evidovanému v protokolu jednacím dle spisového řádu.

por. Mgr. Stanislava Miláčková, komisař

6. února 2019

vytisknout  e-mailem