Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Žádost o poskytnutí informace

KRAJ VYSOČINA: Informace vyžádaná podle zákona 106/1999 Sb. 

Dne 19. 2. 2019 byla doručena na datovou schránku Policie České republiky žádost o poskytnutí informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. Žadatel se domáhal poskytnutí informací:

  1. „Zabývali jste se tímto incidentem? 
  2. Jak byl incident kvalifikován z hlediska trestního zákoníku? (ve všech fázích trestního řízení), tj. v rámci 
  1.  prověřování
  2.  po ZUTR
  3.  v rámci NPO

            či došlo k překvalifikování skutkové podstaty trestného činu a z jakých důvodů.

  1. U incidentů z jiných zdrojů než ESSK (viz příloha) zabývali jste se možností, že se jedná o trestný čin z nenávisti? Prosíme i uvedení negativní odpovědi proč tato úvaha nepřipadala v úvahu.
  2. Na základě jakých informací byla prověřována nenávistná pohnutka? Pokud se jedná o psaný či grafický projev, prosím uveďte jeho doslovné znění.
  3. O co v daném trestném činu šlo? (prosím stručně odpovězte sedm základních kriminalistických otázek: „KDO, CO, KDY, KDE, JAK, ČÍM, PROČ“)
  4. Jakými osobnostními charakteristikami se vyznačoval pachatel trestného činu a jeho oběť (jejich počet, pohlaví, věk, státní příslušnost) potažmo další nepodléhající ochraně osobních údajů)?
  5. Jakým způsobem a kdy byl případ ukončen ze strany policie, pokud již byl ukončen?
  6. Pokud byl ukončen návrhem na podání obžaloby, prosím uveďte konkrétní státní zastupitelství, kam byl návrh podán, a pod jakou spisovou značkou může být případ identifikován státním zastupitelstvím.“

Povinný subjekt žadateli požadované informace poskytl.

Odpověď na otázku č. 1: ano, odpověď na otázku č. 2: a) a b): přečin násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci podle § 352 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník (dále jen „trestní zákoník“) c) nebyl podán návrh na podání obžaloby, nedošlo k překvalifikování skutkové podstaty trestného činu, odpověď na otázku č. 3: jedná se o incident z ESSK, odpověď na otázku č. 4: trestní oznámení, zjištěný průběh činu, psaný projev, odpověď na otázku č. 5: Muž poslal prostřednictvím sociální sítě poškozené ženě zprávu, zobrazenou dne 6. 8. 2017 s nenávistným obsahem a přiloženou, hanlivým a nenávistným způsobem upravenou, fotografií. V textu muž na ženu agresivně útočil a vulgárně ji urážel. Výhrůžky směřoval na blízké příbuzné ženy, a to výhrůžkami usmrcením a zveřejněním hanlivým a nenávistným způsobem upravených fotografií. Odpověď na otázku č. 6: pachatel – 1 muž, věk 20 let, odpověď na otázku č. 7: případ byl ze strany policie ukončen 20. 7. 2018 návrhem státnímu zástupci na postup podle § 307 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním, odpověď na otázku č. 8: případ nebyl ukončen návrhem na podání obžaloby

Odpověď na otázku č. 1: ano, odpověď na otázku č. 2: a) a b): přečin ublížení na zdraví podle § 146 trestního zákoníku spáchaný ve stádiu pokusu, přečin výtržnictví podle § 358 trestního zákoníku, přečin nebezpečného vyhrožování podle § 353 trestního zákoníku, přečin hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob podle § 355 trestního zákoníku a přečin projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka podle § 404 trestního zákoníku, c) nebyl podán návrh na podání obžaloby, nedošlo k překvalifikování skutkové podstaty trestného činu, odpověď na otázku č. 3: jedná se o incident z ESSK, odpověď na otázku č. 4: trestní oznámení, zjištěný průběh činu, nejednalo se o psaný či grafický projev, odpověď na otázku č. 5: Dne 12. 12. 2017 v Havlíčkově Brodě muž na ulici fyzicky napadl kolemjdoucího cizince, dále ho slovně urážel a vykřikoval. Poté odešel o kus dál, kde slovně napadl ještě druhého cizince, který ho zastavil. Muž křičel a cizinci navíc vyhrožoval. Odpověď na otázku č. 6: pachatel – 1 muž, věk 32 let, oběť – 2 muži, 49 a 26 let, odpověď na otázku č. 7: případ byl ze strany policie ukončen 20. 3. 2018 zprávou o výsledku zkráceného přípravného řízení podle § 179c zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním předloženou státnímu zastupitelství, odpověď na otázku č. 8: případ nebyl ukončen návrhem na podání obžaloby.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

4. března 2019

vytisknout  e-mailem