Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Žádost o informace ve vztahu k postupu hlídky

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žádost zněla:

„Dobrý den prosím o sdělení jak hlídka vyslaná na podnět že podezřelý má u sebe drogy zjistí, zda u sebe má či nemá drogy.“

Odpověď:

Povinný subjekt Vaši žádost posoudil a sděluje, že podle § 3 odst. 3 InfZ se informací rozumí obsah nebo část, který je určitým způsobem zaznamenaný. V dané věci se jedná v podstatě o požadavek na právní analýzu určité činnosti povinného subjektu, tedy na vytváření nové informace. Jak uvádí důvodová zpráva k zákonu č. 61/2006 Sb., (kterým se mimo jiné mění InfZ). „Povinný subjekt je povinen poskytovat pouze ty informace, které se vztahují k jeho působnosti, a které má nebo by měl mít k dispozici. Naopak režim zákona o svobodném přístupu k informacím nestanovuje povinnost nové informace vytvářet či vyjadřovat názory povinného subjektu k určité problematice.….zvláště časté jsou v této souvislosti žádosti o právní analýzy, hodnocení či zpracování smluv a podání – k vypracovávání takových materiálů nemůže být povinný subjekt nucen na základě své informační povinnosti, neboť taková úprava by byla zcela proti původnímu smyslu tohoto institutu.“.

Pouze obecně lze uvést, že při Vámi nastíněné situaci vyslání policejní hlídky „na podnět že podezřelý má u sebe drogy“ je nespočet variant řešení, které závisí na mnoha relativních skutečnostech. Například, zda se jedná o osobu podezřelou, případně i zadrženou či obviněnou ze spáchání trestného činu nebo podezřelou ze spáchání přestupku apod., nebo zda se jedná o osobu pouze laicky označenou za podezřelou např. oznamovatelem. Všechny tyto skutečnosti mají vliv na postup policistů, kteří postupují primárně podle zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, není-li podle okolností jednotlivého případu nutné postupovat podle speciálního zákona, např. trestního řádu. V neposlední řadě je potřeba zdůraznit také určitou taktiku policejního orgánu při odhalování drogové trestné činnosti, která se u jednotlivých případů může lišit.

Povinný subjekt dále uvádí, že z Vaší strany obdržel obsahově obdobné žádosti o informace podle InfZ ohledně postupu policistů v určitých situacích, kdy se jednalo o dotazy na nezaznamenané informace či o požadavky na vytváření informací. Jak již bylo uvedeno výše, InfZ však není vhodným nástrojem pro takovéto typy dotazů.

vytisknout  e-mailem