Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Žádost o informace - pravomoci policistů

Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje obdrželo prostřednictvím poštovní služby dne 26. října 2018 žádost o poskytnutí informace ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, kdy žadatel požaduje, citace:

„Rád bych se dozvěděl víc o pravomoci policie ČR. Myslím konkrétně k věci, kdy a za jakým okolností může příslušník policie vstoupit do soukromého objektu, v druhém případě do soukromé provozovny a konat si své nikomu jinému neznámé povinnosti. Ani po dotazech co si přeje v těchto prostorách. Prostě volný pohyb a s tím propojeno fotografování, opisování různých jím vybraných cílů a další dle vlastního uvážení prováděných úkonů. A to vše bez jakéhokoliv předloženého písemného souhlasu či nařízení vyšší moci, zda to mohu takto říci. A hlavně i bez souhlasu majitele prostorů či objektu."

Informace byly žadateli poskytnuty v tomto rozsahu:

Jaké úkoly plní Policie České republiky (dále jen „policie“), stanoví zákon č. 273/2008 Sb., zákon o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o policii“). V ustanovení § 2 zákona o policii je vymezeno, že úkolem policie je mimo jiné chránit bezpečnost osob a majetku, chránit veřejný pořádek a předcházet trestné činnosti. Při provádění úkolů policie mají policisté za podmínek stanovených zákonem o policii řadu oprávnění.

Ve vztahu k Vašemu dotazu, kdy se ptáte na konkrétní úkoly policisty a na podmínky, za kterých je policista oprávněn je provádět, Vám sdělujeme konkrétní ustanovení zákona o policii, která Vámi uváděné úkony policisty upravují.

§ 40

Vstup do obydlí, jiného prostoru nebo na pozemek

            (1) Policista je oprávněn vstoupit bez souhlasu uživatele do obydlí, jiného prostoru nebo na pozemek a provést tam potřebné úkony nebo jiná opatření jen tehdy, jestliže věc nesnese odkladu a vstup tam je nezbytný pro ochranu života nebo zdraví osob anebo pro odvrácení závažného ohrožení veřejného pořádku a bezpečnosti.

            (2) Oprávnění podle odstavce 1 má policista také v případě

a) důvodného podezření, že se na místě uvedeném v odstavci 1 nachází zemřelý,

b) pronásledování osoby, nebo

c) vstupu do jiného prostoru nebo na pozemek, má-li důvodné podezření, že se tam nachází týrané zvíře.

            (3) Policista je oprávněn za účelem vstupu na místo uvedené v odstavci 1 toto místo otevřít nebo jiným způsobem si do něj zjednat přístup, v případě nutnosti i za použití síly.

            (4) Policista je povinen při vstupu do obydlí, jiného prostoru nebo na pozemek a při následných úkonech zajistit přítomnost nezúčastněné osoby; nemusí tak učinit, hrozí-li nebezpečí z prodlení nebo by mohlo dojít k ohrožení života anebo zdraví nezúčastněné osoby.

            (5) Po provedení úkonů nebo jiných opatření je policista povinen bez zbytečného odkladu vyrozumět uživatele obydlí, jiného prostoru nebo pozemku a zajistit zabezpečení tohoto místa, nemůže-li tak učinit uživatel nebo jiná oprávněná osoba.

§ 41

Oprávnění ke vstupu

            (1) Policista je při plnění úkolu policie oprávněn vstupovat v živnostenské provozovně, v herně, kasinu a dalších prostorách, kde jsou provozovány hazardní hry, do prostor, u kterých lze mít důvodně za to, že se v nich zdržují fyzické osoby, a to i po skončení prodejní nebo provozní doby.

            (2) Policista je při plnění úkolu policie oprávněn vstupovat do živnostenské provozovny, do herny, kasina a dalších prostor, kde jsou provozovány hazardní hry, a to i po skončení prodejní nebo provozní doby, pokud

a) je to nezbytné z důvodu zajištění veřejného pořádku, nebo 

b) lze mít důvodně za to, že jsou zde osobě mladší 18 let prodávány nebo podávány

1. alkoholické nápoje nebo je zde této osobě jinak umožněno jejich požívání, nebo

2. tabákové výrobky, kuřácké pomůcky, bylinné výrobky určené ke kouření, elektronické cigarety nebo jejich náhradní náplně nebo je zde této osobě jinak umožněno jejich užívání.  

            (3) Policista je při plnění úkolu policie oprávněn vstupovat do herny, kasina a dalších prostor, kde jsou provozovány hazardní hry, a to i po skončení prodejní nebo provozní doby, také tehdy, lze-li mít důvodně za to, že se zde hazardní hry účastní osoba mladší 18 let.

            (4) Každý je povinen umožnit policistovi vstup do míst podle odstavců 1 až 3. Tím není dotčena úprava vstupu do obydlí, jiného prostoru nebo na pozemek.

            (5) Nelze-li jinak dosáhnout splnění úkolu policie, je policista oprávněn za účelem vstupu do míst podle odstavců 1 až 3 tato místa otevřít nebo jiným způsobem si do nich zjednat přístup, v případě nutnosti i za použití síly.

§ 67

Získávání informací v souvislosti s odhalováním a šetřením přestupků

           

            (2) Policista je dále oprávněn provádět ohledání místa přestupku, ohledání věci mající vztah ke spáchanému přestupku a v souvislosti s tím zjišťovat a zajišťovat stopy.

           

vytisknout  e-mailem