Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Žádost o informace podle zákona 106/1999 Sb.

Žádost o informace týkající se prověrky údajného padělání veřejné listiny soudem. 

Žadatel požaduje informace podle zákona č. 106/1999 Sb., které se týkají prověrky údajného padělání veřejné listiny soudem. Otázky žadatele přikládáme do přílohy pod odkazem souvislosti. 

Dne 2. 8. 2019 jsme cestou naší elektronické podatelny  obdrželi soubor Vašich otázek označených od bodu 1.1. až do bodu 1.16, na které Vám poskytujeme odpovědi v režimu zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb.

K otázce 1.1

Krajské ředitelství policie Libereckého kraje stejně jako územní odbor Policie ČR v Semilech na základě vlastních poznatků, trestních oznámení i podnětů jiných osob a orgánů, na jejichž podkladě lze učinit závěr o podezření ze spáchání trestného činu, činí veškerá opatření a šetření k odhalení skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin a směřující ke zjištění jeho pachatele, a to v souladu s trestním řádem.

K otázce 1.2

Krajské ředitelství policie Libereckého kraje stejně jako územní odbor Policie ČR v Semilech na základě vlastních poznatků, trestních oznámení i podnětů jiných osob a orgánů, na jejichž podkladě lze učinit závěr o podezření ze spáchání trestného činu, činí veškerá opatření a šetření k odhalení skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin a směřující ke zjištění jeho pachatele.

Nejde-li ve věci o podezření z trestného činu, policejní orgán věc odloží nebo je-li na místě věc vyřídit jinak, odevzdá ji příslušnému orgánu k projednání přestupku nebo jiného správního deliktu.

K otázce 1.3

Krajské ředitelství policie Libereckého kraje stejně jako územní odbor Policie ČR v Semilech na základě vlastních poznatků, trestních oznámení i podnětů jiných osob a orgánů, na jejichž podkladě lze učinit závěr o podezření ze spáchání trestného činu, činí veškerá opatření a šetření k odhalení skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin a směřující ke zjištění jeho pachatele.

Nejde-li ve věci o podezření z trestného činu, policejní orgán věc odloží nebo je-li na místě věc vyřídit jinak, odevzdá ji příslušnému orgánu k projednání přestupku nebo jiného správního deliktu. Oznámené i námi zjištěné případy evidujeme v souladu s platnými právními předpisy upravujícími výkon spisové služby v podmínkách Policie České republiky.

K otázce 1.4

Pracovníci odpovědní za spisovou službu provádějí průběžnou kontrolu spisů Krajským ředitelstvím policie Libereckého kraje i územním odborem Policie ČR v Semilech. Ta je v souladu s platnými právními předpisy, které upravují výkon spisové služby v podmínkách Policie České republiky. Počáteční pracovní označení spisového materiálu nemá vliv na provedení potřebných opatření, která vedou ke zjištění skutkového stavu věci.  Po ukončení prověrky případu může dojít ke změně jeho  právní kvalifikace a tudíž i ke změně pracovního označení spisu.

K otázce 1.5

Jak jsme Vás již v minulosti opakovaně informovali,  exekučním titulem byl rozsudek Okresního soudu v XX ze dne 21. 1. 2003 č. j. 4C148/87-595, který nabyl právní moci dne 15. 1. 2004. Exekuci nařídil svým usnesením Okresní soud v XX dne 11. 6. 2004 pod č.j. Nc 1423/2004-10. Proti tomuto usnesení si povinný podal odvolání a Krajský soud v XX toto usnesení Okresního soudu v XX potvrdil. Rozhodnutí soudu nepřísluší přezkoumávat Policii ČR, ale vždy odvolacímu soudu vyššího stupně, kam Vám doporučujeme Váš dotaz směrovat.

K otázce 1.6

Podnět, který na základě oznámení přijalo obvodní oddělení policie v Semilech,  a ve kterém oznamovatel vyjádřil podezření, že mohlo dojít k padělání a pozměnění veřejné listiny v souvislosti s písemným vyhotovením rozsudku Okresního soudu v XX vedeným pod č. j. 3C148/87-595 z roku 2013, policisté  řádně prověřili a splnili při této prověrce oznámení všechny zákonné povinnosti. Obvodní oddělení policie v Semilech na základě Vámi podaného oznámení prověřovalo Vaše podezření, že došlo k padělání písemně vyhotoveného rozsudku Okresního soudu v XX. V této souvislosti semilští policisté spolupracovali s věcně příslušnými orgány činnými v trestním řízení a výsledkem této prověrky je závěr, že k padělání rozsudku Okresního soudu v XX nedošlo. Věc jsme prověřovali pod č.j. KRPL-13284/ČJ-2016-181114 a dozoroval ji státní zástupce.

K otázce 1.7

Krajské ředitelství policie Libereckého kraje stejně jako územní odbor Policie ČR v Semilech činí na základě oznámení občanů veškerá opatření a šetření k odhalení skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin. Přitom postupují v souladu s právními předpisy včetně zákona číslo 141/ 1961 Sb. tedy v souladu s trestním řádem.

K otázce 1.8

Při zpracování a zasílání odpovědí žadatelům o informace postupují policisté Krajského ředitelství policie Libereckého kraje  podle zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb., který dává povinnému subjektu zákonnou možnost zasílat odpovědi na doručovací adresu žadatele tak, jak postupuje povinný subjekt Krajské ředitelství policie Libereckého kraje při vyřizování Vašich dotazů.

K otázce 1.9

Obvodní oddělení policie v Semilech na základě Vámi podaného oznámení prověřovalo Vaše podezření, že došlo k padělání písemně vyhotoveného rozsudku Okresního soudu v XX. V této souvislosti semilští policisté spolupracovali s věcně příslušnými orgány činnými v trestním řízení a výsledkem této prověrky je závěr, že k padělání rozsudku Okresního soudu v XX nedošlo. Věc jsme prověřovali pod č.j. KRPL-13284/ČJ-2016-181114 a dozoroval ji státní zástupce. Tuto informaci jsme Vám již na Vaši žádost poskytli v minulosti, a to plně v souladu se zásadami, které stanoví zákon o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb.

K otázce 1.10

Při zpracování odpovědí žadatelům o informace postupují policisté Krajského ředitelství policie Libereckého kraje včetně policisty XX  podle zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb. nestranně a pravdivě a v souladu s tímto zákonem.

K otázce 1.11

Pro všechny policisty Krajského ředitelství policie České republiky jsou při vypravování písemností závazné právní a služební předpisy upravující výkon spisové služby v podmínkách Policie České republiky. Pracovníci Krajského ředitelství postupují podle zmíněných norem a také v souladu se zákonem č. 106/1999 Sb.

K otázce 1.12

Policisté územního odboru v Semilech postupují při prověřování oznámení v souladu s platnými zákony.

K otázce 1.13

Policisté Krajského ředitelství policie Libereckého kraje postupují při vyřizování žádostí o informace i odesílání odpovědí na ně podle zákona číslo 106/1999 Sb. Při zpracování a zasílání odpovědí žadatelům o informace postupují policisté Krajského ředitelství policie Libereckého kraje  podle zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb., který dává povinnému subjektu zákonnou možnost zasílat odpovědi na doručovací adresu žadatele tak, jak postupuje povinný subjekt Krajské ředitelství policie Libereckého kraje při vyřizování Vašich dotazů.

K otázce 1.14

Na základě závěru zákonného a nestranného prověřování věci bylo kompetentními orgány činnými v trestním  řízení v této souvislosti potvrzeno, že k padělání písemného vyhotovení rozsudku Okresního soudu v XX nedošlo. Bližší vysvětlení uvedeno v odpovědi 1.6

K otázce 1.15

Policisté Krajského ředitelství policie Libereckého kraje a územního odboru v Semilech postupují v souladu s platnými zákony a poskytují pravdivé informace.

K otázce 1.16

V této otázce je třeba požádat o vyjádření Okresní státní zastupitelství v Semilech, které je podle zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb. rovněž samostatným povinným subjektem, který na základě žádostí občanů poskytuje za subjekt státní zastupitelství informace o své činnosti a svém působení.

6. 11. 2019
por. Bc. Ivana Baláková
Oddělení tisku a prevence
Česká Lípa

                                                                                     

                                                                                                 

                                                                        

                                                                                 

                                                           

vytisknout  e-mailem