Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Žádost o informace - Měření rychlosti MP Týn nad Vltavou

Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje, Lannova 26, 370 74 České Budějovice obdrželo prostřednictvím datové schránky dne 6. března 2020 žádost o poskytnutí informace ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím od žadatele z Prahy.

Žádá, citace:

„Policie ČR, KŘ Jihočeského kraje, ÚO České Budějovice, Dopravní inspektorát, dne 7. ledna 2019 vyhotovil písemnost nadepsanou jako „Žádost o aktualizaci, určení místa k měření rychlosti pro městskou policii Týn nad Vltavou – stanovisko“, č. j.: KRPC-1917-1/Čj-2019-020106.

Žádám o sdělení, kdy byla tato písemnost vypravena k poštovní přepravě adresátu a kdy byla tato písemnost doručena jeho adresátu, neboť na tom je veřejný zájem, s ohledem na příkaz zákonodárce vyjádřený v ust. § 79a zákona o silničním provozu, který modifikuje oprávnění obecní policie měřit rychlost vozidel jen na místech určených Policií, a je tedy ve veřejném zájmu objektivně zjistit, zda obecní policie vykonává svá oprávnění v souladu se zákonem.

V souvislosti s vydáním shora označovaného stanoviska si dovoluji požádat o výklad stanoviska k určení místa k měření rychlosti v Kolodějích nad Lužnicí na silnici II/105, U Solnice směr Týn nad Vltavou, s uvedením poznámky: „Měření lze provádět, zastavování vozidel provádět na parkovišti“.

Žádám o sdělení, jaké parkoviště k zastavování je míněno, s ohledem na to, že parkoviště je právní pojem, přičemž jde o místo označené svislou dopravní značkou IP 11a, kde je dovoleno zastavení a stání. A dále žádám o sdělení, co je míněno označením „U Solnice“, neboť se nejedná o zeměpisný, ani místní název, či název ulice. Tedy jaké konkrétní místo má být kontrolou rychlosti ze strany obecní policie v obci Koloděje nad Lužnicí vlastně dotčeno.“

Žadateli byla poskytnuta tato informace:

Písemnost nazvaná „Žádost o aktualizaci, určení místa k měření rychlosti pro městskou policii Týn nad Vltavou – stanovisko“ vedená pod č. j.: KRPC-1917-1/ČJ-2019-020106 (dále jen „písemnost“) byla vypravena dne 7. ledna 2019 prostřednictvím datové schránky a téhož dne byla písemnost doručena adresátu.

K sdělení jaké parkoviště je v tomto případě míněno Vám sdělujeme, že v písemnosti bylo použito slova „parkoviště“ bez odkazu na příslušný právní předpis. Tedy pro účely této písemnosti není slovo „parkoviště“ právní pojem uváděný ve vyhlášce č. 294/2015 ze dne 27. října 2015, kterou se provádějí pravidla na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů. Jedná se o zpevněnou plochu hned vedle silnice II/105. Název „U Solnice“ na tomto místě je používán místními obyvateli a jedná se o zažitý název.

vytisknout  e-mailem