Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Žádost o informace ke zveřejněnému článku

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel: z Brna
Ze dne: 22. února 2022

Žádost:

„Dne 20.1.2021 byl na zpravodajském portálu HRADECKÁ DRBNA uveřejněn článek s názvem „Od kamaráda nelegálně koupil dvě zbraně. Policii řekl, že pušku hodil do Labe“. V článku se jeho pisatel odvolává na informace získané od Policie ČR a cituje v něm vysvětlení policejní mluvčí, která k věci uvedla:

„Na případ se přišlo ve chvíli, kdy k mladšímu přišla kontrola správního úřadu ohledně odnětí zbrojního průkazu. Muž byl totiž přistižen na pracovišti pod vlivem amfetaminu a metamfetaminu. Kontrola ale žádné zbraně nenašla“……

Jak lze z článku dovodit, měly být ve vysvětlení policejní mluvčí kromě informace o přistižení mladšího muže pod vlivem drog a o nelegálním nákupu zbraní starším mužem poskytnuty další zásadní informace o tom, že:

− mladší muž prodal staršímu dvě zbraně – pistoli a pušku;

− mladší muž prodal staršímu svůj zbrojní průkaz;

− starší muž vydal policii pouze pistoli;

− starší muž hodil jednu ze zbraní (pušku) do řeky, kde se nenašla;

− mladší z mužů je stíhán za prodej zbraní bez povolení, starší za nelegální nákup zbraní.

Žádám Vás proto jako povinného subjektu ve smyslu cit. zákona o poskytnutí informace, zdali výše uvedené údaje skutečně jmenovaná policejní mluvčí pro Královéhradecko poskytla pisateli článku či redakci zpravodajského portálu Hradecká Drbna, kdy se tak stalo a jakou formou byly tyto informace poskytnuty odpovědným pracovníkům zmíněného portálu k tomu, aby došlo k jejich vydání tiskem.“

Odpověď na žádost:

Na základě informování veřejnosti o činnosti Policie ČR jsme vydali 19. 1. 2021 na webových stránkách Policie ČR (Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje) oficiální tiskovou zprávu, kterou naleznete na tomto odkazu:

https://www.policie.cz/clanek/krajska-reditelstvi-policie-kralovehradecky-kraj-zpravodajstvi-nedovolene-ozbrojovani.aspx 

Z námi publikovaného článku je zřejmé, které informace a v jakém znění byly v jednotné podobě poskytnuty v daný čas všem médiím.

V případě, že si autoři článků v médiích námi poskytnuté tiskové zprávy bez našeho vědomí interpretují svým způsobem, za správnost takového článku neodpovídáme.

V takovém případě je potřeba se obrátit na konkrétní médium. 

vytisknout  e-mailem