Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Žádost o informace

Žadatel zažádal o informace k medializaci 

Dne 25. března 2014 obdrželo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, územní odbor Karviná, žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 106/1999 Sb.“) týkající se poskytnutí informace, kromě jiného, které státní zastupitelství a příslušný soud vydal příkaz k medializaci.
 
Dotaz zní, citace: „ROVNĚŽ ŽÁDÁM ŘEDITELE ČESKÉ POLICIE V KARVINÉ, ABY MI DLE ZÁKONA Č. 106/1999 Sb., O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM, KDO A KTERÁ OSOBA, KTERÉ STÁTNÍ ZÁSTUPITELSTVÍ KTERÝ PŘÍSLUŠNÝ SOUD, VYDAL PŘÍKAZ, ABY V PRŮBĚHU NĚKOLKA DNU, PROBIHALY ZPRÁVY, NAVÍC ŘÁDNĚ NEOVĚŘENÉ, ZKRESLENÉ, ÚČELOVÉ-URAŽEJÍCÍ LIDSKOU DŮSTOJNOST INFORMACE, V TELEVIZÍCH JAKO NAPŘÍKLAD, ..., ATD., KTERÉ VEŘEJNOST MYLNĚ INFORMOVALY, ŽE ..., KTERÉMU .... VAROVÁNÍ POLICIE, VEŘEJNOSTI, PROSTŘEDNICTVÍM TELEVIZNÍCH STANIC, ŽE ....“
  
Odpověď: Policie České republiky poskytuje informace veřejnosti prostřednictvím médií ze zákona, nikoliv na příkaz. Jedná se primárně o zákon č. 141/1961 Sb. o trestním řízení soudním (trestní řád), který stanoví: „Orgány činné v trestním řízení informují o své činnosti veřejnost poskytováním informací podle odstavce 1 veřejným sdělovacím prostředkům…“. Policie ĆR postupuje při poskytování informací na základě dalších zákonů, jedná se například o zákon č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky.
 
 

vytisknout  e-mailem